Definitieve en uitgebreide editie Willy Linthouts Jaren van de Olifant

24 juni 2022 Vooruitblikken

De stripreeks Urbanus loopt op zijn einde. Op 5 en 26 oktober verschijnen de twee laatste delen van de langlopende komische reeks van Willy Linthout en Urbanus. Intussen is Linthout met zijn team naaste medewerkers aan de slag voor de compleet nieuwe reeks De Familie Super die bij uitgeverij Bonte zal verschijnen. Maar in november verschijnt eerst nog een "definitieve en uitgebreide editie" van Linthouts heel persoonlijke werk Jaren van de Olifant bij Davidsfonds.

Na de zelfdoding van zijn zoon schreef en tekende Willy Linthout over het leven daarna als het personage Karel. Het drama met komische toetsen, eigen aan Linthouts markante gevoel voor humor en met medewerking van Willy's broer Theo voor het verhaal, verscheen in 2007 en 2008 in afzonderlijke comicdeeltjes bij Bries. De pagina's bestonden uit Willy's potloodtekeningen, zonder bijkomende inkting of kleur. In 2009 werd de reeks beklonken met een integrale uitvoering bij Manteau / Meulenhoff die uitverkocht raakte. Datzelfde jaar kwam een Amerikaanse editie uit bij Fanfare / Ponent Mon waarvoor Willy prompt een nominatie voor een Eisner Award in de wacht sleepte, zo'n beetje de Oscar voor de Amerikaanse stripindustrie. De strip was tevens een pro-argument om Willy in 2009 de Bronzen Adhemar toe te kennen. Jaren van de Olifant bracht indertijd ook heel wat teweeg bij mensen die zich in het verhaal van het personage Karel herkenden.

Voor deze gloednieuwe editie bij Davidsfonds tekende Willy twee extra hoofdstukken, samen goed voor veertig extra pagina's in een boek dat 240 pagina's telt. Het album bevat ook nog een extra achtergronddossier waarvoor onze eigen redacteur Wouter Porteman een interview aflegde met Willy Linthout en een therapeut.

Het verhaal in een notendop uit de voorstelling van Davidsfonds: "Karel heeft een lieve vrouw, vast werk en een schat van een zoon, Wannes. Tot op een dag de politie bij hem aanbelt. Wannes is van het dak van een flatgebouw gesprongen. Na de zelfdoding van zijn zoon staat Karels wereld op zijn kop. Hij raakt de kluts kwijt. Hij vlucht in verzinsels, dagdromen en nachtmerries. Wanneer het er echt toe doet, staat een mens alleen. Helemaal alleen."