Terug naar overzicht

De Zotte Morgen met Charel Cambré en Marc Legendre

29 maart 2022 Algemeen

Nieuwe bazen, nieuwe wetten. En als er bij een dagblad of tijdschrift een nieuwe hoofdredacteur aan de macht komt, is dat meestal slecht nieuws voor de cartoonist van dienst. Er zijn ontzettend veel gevallen van cartoonisten die als eersten uit kranten of weekbladen vlogen nadat een nieuwe hoofdredacteur zonodig zijn of haar stempel wou drukken. Een cartoonist is daarbij het gemakkelijkste offer.

Voor De Morgen, die niet ontsnapt aan bovenstaande stelling, liggen de kaarten sinds vandaag eens anders nu een driekoppige hoofdredactie is aangesteld. Remy Amkreutz is nu de officiële hoofdredacteur, terwijl Kim Van de Perre (weekendkrant) en Sam Feys (digitale productie) adjunct-hoofdredacteurs worden. Het formaat van de krant is compacter, de vormgeving is aangepast en voortaan sluit de krant elke weekdag af met de pagina De Zotte Morgen waarop een aantal internationale tekenaars, cartoonisten en kunstenaars elkaar afwisselen. Stripjournalist Geert De Weyer zit mee achter dit initiatief. Dirkjan van Nederlander Mark Retera, de Belg Johan De Moor, de Schot Tom Gauld (The Guardian, The New Yorker) en de Zwitserse komiek en kunstenaar Ursus Wehrli zijn ook al vastgelegd als vaste of tijdelijke waarden.

In de krant van vandaag geeft het Vlaamse duo Charel Cambré en Marc Legendre de aftrap met een andere versie van hun vertrouwde Heden Verse Vis. In De Morgen leveren ze geen moppen over de stripwereld, maar wel over de grotere wereld daarbuiten. Normaal gezien zullen ze nu elke dinsdag in de krant hun commentaar op het wereldnieuws leveren... of dus net zo goed hun keiharde, compromisloze blik geven over de voorzitter van een postzegelclub in Vlassenare.

Intussen loopt een eerste vervolgavontuur van Heden Verse Vis ook nog in Eppo dat op 1 juni in album verschijnt bij Standaard Uitgeverij als een hardcover van 72 pagina's. 

Terug naar overzicht