De Romeinen door Tim Artz en Kristof Berte

27 maart 2022 Vooruitblikken

Binnenkort start in Eppo de voorpublicatie van De Romeinen 1: De Bataafse Opstand, een komische, historische strip door Nederlander Tim Artz en Vlaming Kristof Berte.

Artz kennen we van zijn prima werk voor de (her)uitgave van oude Tom Poes-verhalen waarvoor hij nieuwe covers tekent voor Uitgeverij Cliché en waarvoor hij zelf ook nieuwe verhalen tekent. Hij is ook een tekenaar voor Donald Duck/Disney. Berte timmert gestadig verder aan de weg als scenarist. Zijn eerste stripreeksje, Lise op Monstereiland, tekende hij nog zelf. Sindsdien liet hij zich opmerken door De Bergenvaarders, getekend door Joey Potargent, en inmiddels heeft hij ook een eerste album van Jommeke geschreven, Het Verpeste Kamp

De Romeinen zal in album verschijnen bij Syndikaat, bestierd door Marc de Lobie, die zich sinds een paar jaar met nadruk toelegt op strips met een educatief-historische inslag. Hieronder vind je alvast de coverillustratie voor het nummer van Eppo en een pagina in zwart-wit.

De Romeinen speelt zich af rond de limes, de grens van het oude Romeinse rijk die dwars door het huidige Nederland liep en honderden jaren een conflictgebied was met Friezen, Bataven, Germanen en andere volkeren. Tot nu toe heeft Asterix die grens niet overgestoken, een beetje tot frustratie van Nederlandse stripliefhebbers die nog geen Asterix hebben gekregen die zich bij hen afspeelt. Marc de Lobie spiegelt De Romeinen zelf niet aan Asterix, al zal de vergelijking onvermijdelijk zijn, beseft hij. Hij beroept zich liever op de talloze verhalen die er voor het grabbelen liggen. Of zoals hij het uitlegt:

"De invasie van Brittannië vond plaats vanuit onze kustgebieden en de Bataafse Opstand heeft grote impact gehad op het hele gebied. De Romeinse aanwezigheid heeft ook tal van nieuwe plaatsen opgeleverd, zoals Nijmegen, Utrecht en Maastricht. De depots liggen vol met Romeinse vondsten en maar liefst vijfenzeventig musea in Nederland hebben de Romeinen in hun collectie opgenomen. Wat is er mooier dan een Romeinenstrip die deze verhalen vertelt? Een uitgelezen kans om de jeugd aan het lezen te krijgen en volwassenen te vermaken met een historische avonturenstrip waar ze ook nog wat van kunnen leren."

Marc heeft al een jaar of tien het idee om over die periode en streek een verhaal te vertellen. Daar acht hij nu de tijd rijp voor sinds hij veel professionele ervaring heeft opgedaan. Bovendien is er meer:

"Ik heb er grote ambities mee en pak het ook groot aan. Ondanks dat dreigt het project nu al op een positieve manier uit de hand te lopen. Enige tijd geleden ben ik daarom de samenwerking aangegaan met Rob van Bavel (Uitgeverij L) zodat we onze krachten konden bundelen en onze slagkracht significant vergroten. Rob was direct onder de indruk van de plannen en een samenwerking werd op paper gezet. De Romeinen wordt getekend door Tim Artz op scenario van Kristof Berte. Op de achtergrond werkt een team mee van specialisten die advies geven over gebouwen, Romeinse uniformen, gebeurtenissen, lokale klederdracht, voorwerpen, enzovoort."

Die samenwerking strekt zich verder uit met diverse platforms, organisaties en musea waarbij Syndikaat werkt met educatieve programma's, archeologische exposities, een Latijnse editie van het album en meer. Dat was al allemaal in kannen en kruiken (of amfora), terwijl het album nog niet op de markt is gebracht. Op de Romeinendag van 14 februari vertelde Marc al over dit project, zie onderstaande lezingen.