Dargaud in november en december

22 september 2021 Vooruitblikken

Dargaud biedt ons traditiegetrouw pure weelde in de eindejaarsperiode met goed volk. Hieronder stellen we het complete programma aan je voor. Details over de uitvoeringen, verkoopprijzen en datums van verschijning vind je terug in onze rubriek Te verschijnen.

Noir Burlesque 1

De misdaadstrip Noir Burlesque is Enrico Marini's nieuwste project. Hij werkt er al jaren aan en wisselde het af met zijn laatste album in de reeks De Schorpioen en zijn Batman-tweeluik. Intussen veranderde het plan en werd het bedoelde one-shot een tweeluik. Deel 1 telt alvast 104 pagina's en het verschijnt enkel in hardcover.

Noir Burlesque is een ware ode aan de film noir, misdaadfilms uit de jaren 1940 en 1950, zonder al te veel kleur. Zijn vrouwelijke hoofdpersonage Caprice is gebaseerd op actrice Marlene Dietrich. Marini situeert het verhaal in de jaren 1950 in New York, maar het start in Atlantic City. Daar wacht de gangster Slick op zijn vriendin Caprice die hem heeft bedrogen. Hij zoekt wraak. Voor het zover komt, gaan we een jaar terug in de tijd. Slick, behalve een gangster ook nog een ex-bokser bij de amateurs en een gokker, pleegt een overval op een juwelierswinkel. De politie valt binnen en Slicks handlanger smeert 'm. Hij kan zelf ook ontsnappen. De buit is veel kleiner dan voorzien waardoor hij in het krijt komt te staan bij zijn opdrachtgever, Rex. Die hoge piet heeft een vrouw, Caprice. Rex haalde haar uit de prostitutie en maakte van haar een ster in zijn nightclub. De voorwaarde is dat ze hem nooit verlaat. Maar laten Caprice en Slick nu oude bekenden van elkaar zijn. Zij was zijn liefje voor hij het leger in moest. De oude liefde flakkert weer op, maar Rex heeft het door. Niet alleen is Slick hem geld verschuldigd, hij zal ook moeten boeten voor het inpikken van zijn vrouw. Bovendien woedt er een ware gangsteroorlog waarbij Rex zich wil ontdoen van zijn rivalen en vijanden.

Blacksad 6

Dit gloednieuwe deel is meteen het eerste deel van een tweeluik waarvan het vervolg normaal gezien in 2022 te verwachten is. Tekenaar Juanjo Guarnido kan zich nu namelijk volop concentreren op beide albums nadat hij jarenlang aan het dikke one-shot Het Goud van de Zwendelaar heeft getekend. Scenarist Juan Díaz Canales zat op zijn beurt ook niet stil. Hij zorgde voor een comeback van de avonturenreeks Corto Maltese, getekend door zijn Spaanse landgenoot Rubèn Pellejero.

Het tweeluik speelt zich weer af in New York en voor deel 6 wisselen de decors af tussen de New Yorkse metro en de allerhoogste politieke en financiële echelons van de stad. Journalist Weekly krijgt er op de redactie van de krant What's News een vrouwelijke collega bij en dat gaat niet onopgemerkt voorbij in het macho mannenbastion van de krantenredactie.

"John Blacksad moet de voorzitter van een door de maffia geïnfiltreerd syndicaat in New York beschermen. Hij zal een onderzoek leiden dat bijzonder delicaat blijkt te zijn... en vol verrassingen. In dit verhaal, dat voor het eerst in twee albums wordt verteld, ontdekken we het dagelijkse leven van de arbeiders die belast zijn met de aanleg van de metro in de buik van de stad, maar ook de onderwereld en de wereld van het theater. Een absolute tegenstelling tussen duisternis en licht, tussen de wereld beneden en de wereld boven. Een tegenstelling die belichaamd wordt door de ambitieuze Solomon, de bouwmeester van New York. Dit is de grote terugkeer van een topreeks binnen de stripwereld."

De Klaagzang van de Verloren Gewesten: De Sudenna's 1

Uitgeverij Dargaud wacht niet langer op de vorderingen van Béatrice Tillier voor De Heksen, de derde cyclus van De Klaagzang van de Verloren Gewesten, die zij op scenario van Jean Dufaux tekent. Daarom start nu al de vierde cyclus en die wordt getekend door Nederlander Paul Teng. Het gaat om een vierdelige cyclus over Sioban (normaal gezien uit te spreken als Sjovon, maar Dufaux houdt het zelf op Sjobon) die zich afspeelt na de eerste cyclus die werd getekend door Grzegorz Rosinski. Deze cyclus heet De Sudenna's. In de cyclus van Tillier komen andere personages voor. Beide cyclussen zijn los van elkaar te lezen. De Heksen loopt uiteraard door, maar dan op Tilliers tempo. Ze is bezig met deel 3 van de vierdelige cyclus.

"Samen met Seamus bezoekt Sioban, de koningin van de Sudenna, haar oom, Lord Heron. Die vertelt hen hoe hij, samen met Siobans vader, werd geconfronteerd met de angstaanjagende Cryptos. Sioban ontmoet haar nicht, Aylissa, die op het punt staat te trouwen. Achter haar engelachtige gezicht verbergt ze plotselinge woede-uitbarstingen. Sommige mensen beweren zelfs dat ze gek is. Tijdens een paardrijtocht daagt Aylissa haar uit om de Pathmoorkloof over te steken. Sioban faalt en valt in een ravijn. Was het een ongeluk of heeft Aylissa er iets mee te maken? Sioban wordt gered door een man van de O'Kallan clan. De clan die ooit de Sudenna verraadde en waarvan de leden sindsdien gescheiden van de wereld leven. Maar deze onverwachte ontmoeting zal Siobans lot veranderen. Door het hoofd te bieden aan de Nidhogg, een monster uit aloude legenden, zal ze een nog grotere macht bezitten, verleend door de Harfingg..."

Djinn integraal: eerste cyclus

In het Frans verschijnt de complete reeks Djinn opnieuw op wat groter formaat en met nieuwe geschilderde covers. Ook bij ons blijft de belangstelling voor de knappe reeks van Ana Mirallès en Jean Dufaux aanhouden en dat verantwoordt deze heruitgave in de vorm van een integrale reeks. Deze eerste integrale bundelt de eerste cyclus en dat zijn de eerste vier delen in de reeks.

"Werd de fabelachtige schat die Turkije in 1912 aan Duitsland wilde schenken gekaapt door Jade, de favoriete van de sultan van Istanbul, en haar minnaar, de Britse diplomaat Lord Nelson? Om dit raadsel op te lossen zal de jonge Kim Nelson het avontuurlijke lot van haar duivelse grootmoeder moeten herbeleven en gevaarlijke betoveringen moeten trotseren in het hart van de harems van de Oriënt… De volledige eerste cyclus, die de eerste vier delen van de serie omvat."

Vesper 1

Jérémy Petiqueux, de tekenaar van Barracuda en De Ridders van Heliopolis, gooide zich vorig jaar op zijn nieuwste project, Het zesdelige Vesper, dat hij deze keer zelf heeft uitgewerkt en geschreven. Een eerste album verschijnt bij Dargaud, maar Vesper omvat veel meer dan enkel een pure fantasy-avonturenreeks. Van de door Jérémy gecreëerde wereld bestaat ook een game-universum, met jaarlijks nieuwe uitbreidingen die samengaan met de stripreeks. Zelf is hij een groot adept van rpg-games, van Final Fantasy tot nieuwere fenomenen. 

De stripreeks bij Dargaud staat los van het gamegedeelte. Als stripliefhebber zonder interesse voor games kan je Vesper dus ook lezen en het spel kan gespeeld worden zonder de strip te lezen. Dargaud heeft zelf niets te maken met de game Vesper: Ether Saga. De financiering daarvan verliep als een crowdfundproject. De beoogde 10.000 euro werd ruim overschreden tot meer dan 14.000 euro.

"Haar naam is Vesper. Haar bijnaam is ‘de amazone van de Nyx-ridders’. Vesper is een hybride; half mens en half chimaera. De hemelse taal die ze spreekt geeft haar fabelachtige, magische krachten. Met die krachten helpt ze prins Crimson Nyx de aanval van de Sorajis af te slaan en het koninkrijk Sylvaestris te redden. Vesper en Crimson dromen er namelijk van een koninkrijk op te bouwen waarin alle rassen in harmonie samen kunnen leven, zonder discriminatie. Hun triomf is echter van korte duur. Op bevel van de Ekklesia-orde worden ze gevangengenomen. Terwijl Crimson een vreselijke beproeving te wachten staat, wordt Vespers tong afgesneden... Uit die afgesneden tong wordt Zarak geboren, een ondeugend demonisch huisdier met unieke gaven. Hoewel Vesper niet weet of Crimson nog leeft, probeert ze hem koste wat het kost te redden. De Vesper-saga, die zes delen zal tellen en geïnspireerd is op de Final Fantasy-games, is de eerste soloreeks van Jérémy."