Charel Cambré en Nix nemen de Kiekeboes over

21 oktober 2023 Vooruitblikken

Tijdens de live opgenomen podcast Welcome To The AA van Alex Agnew — die als kind striptekenaar wilde worden — en Andries Beckers deze avond in Turnhout maakte hun gast Merho bekend wie zijn reeks de Kiekeboes overneemt. Marcel, Charlotte, Fanny en Konstantinopel worden voortaan getekend door Charel Cambré (De Kronieken van Amoras) op scenario van Nix (De Buurtpolitie, Kinky & Cosy). Merho stopte na 164 avonturen met de Kiekeboes om op zijn vijfenzeventigste van een welverdiend pensioen te genieten, meer te reizen en zich aan zijn eerste thriller — een boek zonder tekeningetjes — te wagen. Maar wel met humor in, naar het voorbeeld van de Britse schrijver Ben Elton, ook gekend van de tv-reeksen The Young Ones en Blackadder.

De keuze voor Cambré houdt grafisch al een grote verandering in, ook inhoudelijk evolueert de langlopende stripreeks. Merho noemt het zelf een "resetting". Wat dat precies inhoudt, is voor een latere update. Cambré verklapte alvast dat we “meer Fanny” mogen verwachten.

Het nieuwe auteursteam heeft ook consequenties. Steve Van Bael is niet langer betrokken bij de Kiekeboes. Hij kreeg van Standaard Uitgeverij een ander project toegewezen waar hij momenteel aan werkt. Hij zou ook de gagreeks Suske en Wiske Junior tekenen… voor Charel Cambré. Van deze laatste wordt de reeks GameKeepers stopgezet. Die vond haar publiek niet. Pedro J. Colombo, een van Charels vaste inkters, zal voortaan de Kiekeboes in inkt afwerken.

Ook Ine Merhottein, tot voor kort de inkleurster van de Kiekeboes als opvolgster van haar moeder Ria Smits, is niet langer aan boord. Haar inkleurwerk ligt voortaan in handen van Shirow Di Rosso, bekend van zijn bijdrages aan onder meer De Kronieken van Amoras en Galaxa, de spin-off van De Rode Ridder. De rechten op de stripreeks blijven in handen van NV Merho waarvan Ine Merhottein medebestuurster van is. Zij heeft nog een veertigtal titels uit het oude fonds bij te werken voor herdrukken met een nieuwe lettering en inkleuring.

Op de feestelijke avond in Turnhout kreeg Merho van Charel Cambré de tekening aangeboden die dit artikel opent. Voorbeelden van zijn werk voor de vernieuwde de Kiekeboes zijn er nog niet. Het eerste nieuwe album ligt op 14 februari 2024 in de winkel, exact een dag voor de verjaardag van Fanny en precies zevenenveertig jaar na de eerste verschijning van De Wollebollen, deel 1 van de reeks, in Het Laatste Nieuws.

Hieronder kan je het persbericht van Standaard Uitgeverij lezen met een uitleg van Merho himself en daarna reacties van Charel Cambré en Nix. We geven je ook nog mee dat het onlangs verschenen interviewboek Merho: Of Moet Ik er een tekeningetje bij Maken? intussen uitverkocht raakte bij uitgeverij Davidsfonds, maar inmiddels is herdrukt.

“Mijn kinderen zijn in handen van een topteam”

“Dit was de moeilijkste beslissing van mijn leven”,  aldus Merho. “Met vooraf vele gesprekken en nog veel meer slapeloze nachten. Veel twijfel ook. Uiteindelijk koos ik voor verderzetting. Na die zesenveertig jaar dat ik er met hart en ziel aan werkte, zitten de Kiekeboes in het collectief geheugen van generaties Vlamingen. En als er niets nieuws uitkomt, verdampt zo’n reeks. En dat zou ik toch jammer vinden. Voorbeelden genoeg in het verleden, met Kuifje als uitzondering die de regel bevestigt.”

“Mijn voorwaarde was wel dat het geen imitatie mocht worden van wat ik deed. Het succes van de Kiekeboes dreef altijd op humor. En humor is zo persoonsgebonden en moeilijk te imiteren. Dus geen flauw afkooksel van het origineel. Wat ik voor ogen had, was een resetting. Een zeer geslaagd voorbeeld hiervan is de James Bond-saga. Sinds de komst van Daniel Craig in Casino Royale werd de formule opnieuw uitgevonden. En het leverde enkele van de beste Bond-films ooit op.”

Voor die resetting heeft Merho zijn dreamteam gevonden. “Iemand die in het verleden bewees dat hij heel veel humor heeft, is Nix. Een zeer eigen humor ook. Hij gaf ons Kinky & Cosy, een reeks waarbij hij net als ik taboeonderwerpen niet uit de weg ging. En sinds hij De Buurtpolitie verstript, was het me niet ontgaan dat hij ook mainstream perfect aanvoelt. Bovendien weet hij hoe hij een plot moet opbouwen. Hij zal aan de slag gaan als de nieuwe scenarist.”

“Grafisch vond ik het ook tijd voor een upgrade. Ik heb mezelf altijd gezien als een verhalenmaker die zijn eigen scenario’s uittekende. Het tekenwerk was functioneel, maar niet spectaculair. In tegenstelling tot dat van de meesterlijke tekenaars waarvoor ik zoveel bewondering koesterde. Ik ben dan ook heel blij dat we voor dit project Charel Cambré konden aantrekken. Een van de allerbeste Vlaamse striptekenaars van zijn generatie. En hij heeft er duidelijk zin in.”

“Doe daarbij de knappe inkleuring van Shirow Di Rosso en de Kiekeboes zijn in handen van een topteam waarin ik alle vertrouwen heb.”

Merho laat zijn Kiekeboes nu los. “Het heeft iets weg van je kinderen uithuwelijken”, lacht hij. “Want ook al besef je dat ze de ideale levenspartner hebben gevonden, het blijven toch je kinderen. Ik maakte van op de eerste rij mee hoe Willy Vandersteen Suske en Wiske overdroeg aan Paul Geerts. En ik herinner me nog steeds zijn woorden: ‘Paul, vanaf nu moet het publiek wennen aan jouw Suske en Wiske.’ En zo is het maar net.”

Reacties van Charel Cambré en Nix

Wat betekent het voor jou dat Merho jou als opvolger heeft gekozen?

Charel Cambré: “Een hele eer natuurlijk als zo’n (oude) rot aan je denkt voor de opvolging van een reeks waar hij half zijn leven mee bezig is geweest. En dan ook nog eens de beslissing nemen om die nieuwe tekenaar carte blanche te geven wat betreft de stijl waarin het vanaf nu getekend zal worden.”

Nix: “Het is fijn dat hij dat vertrouwen geeft. Mijn ervaring leert me dat als er vertrouwen is en artistieke vrijheid, je de beste resultaten krijgt.

 

Wat is jouw favoriete album van de Kiekeboes en waarom?

Charel Cambré:De Dorpstiran van Boeloe Boeloe. Ik ben opgegroeid in Herenthout en daar vonden we in de lokale krantenwinkels enkel Jommeke en Suske en Wiske. Op zich niets mis mee, integendeel, maar het was toch een serieuze aardverschuiving toen ik daar plots een andere strip zag staan. Ik was direct verkocht. Ik weet ook nog dat Rob een tijdje éénpaginagags gemaakt heeft voor het weekblad Ons Volk, die scheurde ik uit en bundelde ze in een mapje, een aantal van die gags herinner ik me nog levendig.”

Nix: “Ik vind ze allemaal even goed. Als kind volgde ik de Kiekeboes, toen nog gewoon Kiekeboe, doordat mijn grootmoeder de strip uitknipte uit Het Laatste Nieuws. Meme Moeskroen, want zo sprak ik haar aan, stopte mij bij het afscheid telkens een stevige bundel toe. Omdat Moeskroen niet naast de deur was, waren de bezoekjes zeldzaam en de bundels kindervuistdik. Ik was er in elk geval zoet mee op de achterbank de hele terugreis naar Brussel.”

 

Hieronder vind je ouder werk van de Kiekeboes door Charel Cambré. In 2010 maakte hij een covervariant van de Kiekeboes 91: De Affaire Chichi die samen met andere covervarianten (door Jan Bosschaert, Dirk Stallaert en Karl Meersman) bij P-magazine te koop was. In oktober 2022 verscheen het album de Kiekeboes: Vier door Derden waarin Cambré en Marc Legendre een hommageverhaal met zichzelf erbij presenteerden. Hoe de personages er in zijn handen zullen uitzien, is eveneens voor een later bericht.