Autobiografie in stripvorm van Jean-Claude Fournier in mei 2024

26 april 2024 Vooruitblikken

Op 2 mei staat een bijzondere strip bij Daniel Maghen gepland. Het is een Franstalige autobiografie van de Bretoense stripmaker Jean-Claude Fournier, ooit de opvolger van André Franquin voor de stripreeks Robbedoes en Kwabbernoot die hij tussen 1968 en 1980 tekende. Daarnaast was hij ook de tekenaar van de poëtische jeugdreeks Bizu en de wat hardere komische reeks De Kannibrallen op scenario van Zidrou. Hij tekende ook het tweeluik De Paarden van de Wind op scenario van Lax voor de collectie Vrije Vlucht van Dupuis.

De strip Fournier, Souvenirs d'un Dessinateur Heureux (Fournier, Herinneringen van een Gelukkige Tekenaar) bestaat uit twintig herinneringen onuitgegeven strippagina's met anekdotes die hij voorheen enkel met familie en vrienden deelde, vanaf zijn jeugd tot het heden. Hij vertelt ook over de vriendschappen die hij onderhield met tekenaars als Franquin, Morris, Maurice Tillieux, Will en anderen, die allen in zijn getekende autobiografie voorkomen. De rest van de pagina's bestaat uit archiefmateriaal in de vorm van foto's, reproducties van originelen en allerlei soorten illustraties met toelichtingen.

Het album van 152 pagina's zal 26 euro kosten. Er is ook een collector's edition van het Franse netwerk Canal BD op 750 exemplaren met 16 extra pagina's, een genummerde en gesigneerde ex libris en een andere cover (zie afbeelding hieronder). Deze editie kost 32 euro.

Op de website van Daniel Maghen zijn heel wat previewpagina's te bekijken. Het hoofdstukje met Fourniers ontmoeting met Franquin, wat deze laatste voor de toen jonge Bretoen heeft betekend en de tips die hij van hem heeft gekregen, delen we hieronder met je onder het voorwoord van Emmanuel Lepage, een van de tekenaars die op hun beurt les hebben gekregen van Fournier.