Artbook Peter van Dongen in mei 2024

25 april 2024 Vooruitblikken

Voldongen - 40 Jaar Werk is een lijvig (336 pagina's!) artbook met een volledig carrièreoverzicht van Peter van Dongen in beeld. Het verschijnt in mei bij Concerto Books. Dit boek bundelt oud stripwerk, fragmenten van zijn oeuvre uit de laatste veertig jaar, illustraties voor diverse opdrachtgevers en héél veel reproducties van zijn originelen op vaak uitvergroot formaat. Inleidingen, toelichtingen, commentaren en anekdotes vervolledigen deze prachtige uitgave. Uiteraard ook een must voor de fans van Blake en Mortimer, want Peters bijdrage aan de stripreeks komt op tientallen pagina's eveneens aan bod met personagestudies, pagina's in potlood, geïnkte en ingekleurde resultaten en diverse illustraties voor ex librissen, speciale uitgaven, enzovoort. De uitgave van 49,95 euro is in hardcover.

"Voldongen - 40 Jaar Werk is de visuele biografie van een van Nederlands grootste stripvertellers. Peter van Dongen (1966) is de auteur van Muizentheater, Rampokan, en — naar de roman van Adriaan van Dis — Familieziek. Als tekenaar van de legendarische serie Blake en Mortimer stond een nieuw album van Van Dongen wekenlang op de eerste plaats van de Franse bestsellerlijsten. Ondertussen is hij als grafische verteller de voorganger in de Nederlandse reflectie van de bloederige koloniale scheiding van Nederlands-Indië. 

Voldongen - 40 Jaar Werk is meer dan een rijk visueel overzicht. Het vervlecht een chronologisch overzicht met een thematische benadering. Zo zien we hoe zijn meer sociaal-realistische en echt Amsterdamse debuut verbonden is met zijn pioniersblik op Hindia Blanda (‘Nederlands-Indië’) en zelfs het meer commerciële Blake en Mortimer. Het is een hoogstnoodzakelijk boek over een Amsterdamse jongen uit de rivierenbuurt (van Chinese-, Duitse- en Ternataanse afkomst), die door en in zijn werk een man van meerdere werelden wordt en een van de grote beeldvertellers van zijn generatie."