Terug naar overzicht

Arboris in kwartaal 4

8 september 2021 Vooruitblik

Onze rubriek Te verschijnen is aangevuld met de titels die Arboris heeft gecommuniceerd voor de maanden oktober, november en december. In de praktijk verschijnen deze albums meestal later dan aangekondigd. Tussendoor passen we dat aan. het kwartaal ziet er alvast veelbelovend uit met vervolgen, een slotalbum en enkele mooie integrales. We beginnen bij deze laatste groep.

De Complete Peter Pan 1

Tussen 2002 en 2005 gaf Arboris de prachtig vertelde reeks Peter Pan (opnieuw) uit nadat Talent die in het Nederlands was begonnen. Nu komen Peter Pan, kapitein Haak en de vele kleurrijke figuren uit het werk van hun bedenker James Matthew Barrie terug, aangevuld met Loisels theorie over Jack The Ripper (hem ingefluisterd door Pierre Dubois) in een integrale uitvoering in twee delen met een dossier vol schetsen, niet eerder verschenen tekeningen en informatie over de stripreeks en Loisel.

"Peter Pan wordt algemeen beschouwd als een meesterwerk van Régis Loisel. Het werd dan ook hoog tijd voor een integrale uitgave van deze stripreeks! De geweldige bewerking die Loisel maakte van het alom bekende boek van James Matthew Barrie maakt optimaal gebruik van de extra mogelijkheden die het medium stripverhaal biedt ten opzichte van een geschreven roman. Loisel schildert eerst een pakkend beeld van het Dickensiaanse Londen en neemt ons dan mee naar het sprookjesachtige eiland waar de meeste verdere avonturen zich zullen afspelen en de lezer raakt direct de dromerige wereld ingezogen die Loisel ons schildert."

De Complete Baard en Kale 9

Arboris werkt gestadig voort aan de integrale uitvoering van Baard en Kale. Deel 9 bundelt het laatste door Maurice Tillieux geschreven verhaal (Avontuur in Burma). Hij hielp wel nog mee met het schrijven van De Laatste Stunt en De Bivakmutsen door zijn opvolger Stephen Desberg, tot Tillieux plotseling met zijn wagen verongelukte en stierf.

Sindsdien groeide Desberg uit tot een gekende naam als stripschrijver. Denk maar aan De SchorpioenEmpire USAGolden DogsI.R.$.Jimmy Van DorenKobe de Koe en tal van andere stripreeksen. Met Will maakte hij later ook nog de albums De 27ste LetterDe Hemel in de Hel en Liefde in het Spel voor een volwassen publiek. Desberg herintroduceerde ook weer het door Maurice Rosy gecreëerde personage Stomp in de reeks Baard en Kale. Stomp werd niet door Tillieux gebruikt.

De verhalen in deze bundel verschenen in de periode 1977-1978.

De Complete Jerry Spring 4

Nieuw deel van de integrale uitvoering van de klassieke westernreeks Jerry Spring. De stripverhalen zijn in zwart-wit afgedrukt — zoals Jijé het zelf liever zag — en het dossier is in kleur.

"Dat stripmaker Jijé zijn strip Jerry Spring heel graag schreef en tekende, blijkt wel uit het hoge tempo waarmee hij vanaf het begin (in 1954 in het weekblad Robbedoes) zijn verhalen afleverde. Jijé, de man die de leermeester is geweest van André FranquinMorrisWillJean Giraud en Jean-Claude Mézières, was van mening dat de inkleuringen van de pagina’s afbreuk deden aan het resultaat en wist te bereiken dat Dupuis na een aantal albums in kleuren in 1974/1975 vier albums in zwart-wit uitgaf, maar pas met deze integrale uitgave zullen alle door Jijé getekende verhalen worden uitgebracht in de vorm waar de tekenaar de voorkeur aan gaf, afgedrukt in zwart-wit op daarbij passend crèmekleurig papier. Elk deel is voorzien van een uitgebreid dossier in kleuren over de strip en de auteur, en ook de omslagen en andere illustraties in kleur en zwart-wit die Jijé van Jerry Spring gemaakt heeft, zullen niet ontbreken."

De Complete Indianenreeks 0

Na het voltooien van De Complete Indianenreeks, inclusief het nooit afgewerkt geraakte tiende avontuur, bundelt Arboris in dit deel 0 Hans G. Kresses indianenverhalen die hij voordien maakte.

"Hans G. Kresse werd beroemd met zijn Eric de Noorman, maar van jongs af aan lag zijn hart bij de Noord-Amerikaanse indianen. Gedurende zijn meer dan vijftig jaar durende carrière zou hij regelmatig strips over indianen maken, met als langste serie De Indianenreeks, waar hij negen delen van schreef en tekende. Het tiende bleef door zijn overlijden onvoltooid. Nu al deze delen opnieuw zijn uitgegeven, wordt deze reeks boeken afgesloten met een laatste deel, waarin de indianenstrips zijn opgenomen die Kresse schreef en tekende voor hij bij uitgeverij Casterman aan De Indianenreeks begon. Het betreft het korte verhaal Minimic en de lange verhalen Mangas Coloradas en Wetamo, die met nieuwe letteringen en opgefriste kleuren in deze bundel worden opgenomen, aangevuld met zeer uitgebreide dossiers van Rob van Eijck over de achtergronden van de verhalen."

Piet Heyn integraal

"John Heijink (Eindhoven, 1968) werkt tegenwoordig aan een uit meerdere delen bestaande albumcyclus rond Willem van Oranje, maar voor hij daaraan begon, voltooide hij eerst de driedelige reeks Piet Heyn, eveneens een historische strip over een historische figuur die werkelijk heeft bestaan. Van de drie delen verschijnt bij Arboris een speciale bundeling in een zeer kleine oplage. Speciaal voor deze uitgave maakte John Heijink een dossier van maar liefst 12 pagina’s met een nog niet eerder gepubliceerd kort verhaal, schetsen en platen."

Durango 18

"De zeer succesvolle reeks Durango, een serie voor de liefhebbers van de klassieke western, is vanaf het begin geschreven door Yves Swolfs en aanvankelijk ook door hem getekend, maar tegenwoordig wordt het tekenwerk verzorgd door de Italiaanse artiest Iko (Giuseppe Ricciardi), die ook bekend is van de serie Duisternis. We zijn blij eindelijk weer een nieuw deel van Durango te kunnen aankondigen. Het verschijnt in het najaar in Frankrijk en bijna gelijktijdig ook bij ons in het Nederlands. De eerste pagina’s van het nieuwe Durango zijn inmiddels vrijgegeven en zien er prachtig uit. Het belooft weer een spannend avontuur te worden!"

Garulfo 6

Wat krijgen we nu? Na zeven jaar verschijnt eindelijk het laatste deel van de dolkomische sprookjesreeks Garulfo. Intussen is tekenaar Bruno Maïoranagestopt met het tekenen van strips omdat hij ontgoocheld raakte door het gebrek aan respect en inkomsten uit de sector, maar hij zou nu toch weer bezig zijn met een gloednieuw project. Scenarist Alain Ayroles liet zich daarna meermaals opmerken, bijvoorbeeld met het one-shot Het Goud van de Zwendelaar, getekend door Juanjo Guarnido. Arboris heeft ook deel 10 van Sabels en Galjoenen in productie genomen. Dat album verscheen in 2012 al in het Frans. De reeks is inmiddels afgelopen na deel 12. de delen 11 en 12 vormen samen een prequeltweeluik over het konijn Eusebio, wellicht een van de grappigste personages in stripland.

"Het is Garulfo en prins Romuald gelukt de kamer van prinses Hephylie te bereiken, hoog in de kasteeltoren, maar helaas staat niet de prinses, maar de geduchte Noémie hen op te wachten. Ze zitten in de val en hebben geen andere keus dan aan het toernooi mee te doen. Tegelijkertijd trekken de in het kasteel aanwezige ridders eropuit om prins Huon te wreken en het monster te doden, waar prinses Hephylie inmiddels vriendschap mee heeft gesloten. Het monster besluit te vluchten, maar neemt daarbij de prinses mee..."

Metro 2033 2

"Deel 2 van Peter Nuytens bewerking van de roman Metro 2033 door de Russisch-Israëlische schrijver Dmitry Glukhovsky. Die had het volgende compliment voor Peter: "Finally! Been waiting for this for so long — a graphic novel based on my novel Metro 2033! And it was worth waiting — I actually find this piece stunning. Where's the next volume?!" Dat tweede deel is dus klaar. 

"Samen met de stoere Michaela en de spraakzame oude Mikhail is Artjom op weg naar het Kuznetsky Most-metrostation om vanaf daar Polis te bereiken. Ook al heeft hij zijn metgezellen Khan en Tus uit het oog verloren in de chaos van een vuurgevecht, zijn missie blijft ongewijzigd: hij moet de leiders van Polis waarschuwen voor de dreiging van de mutanten. Maar tegelijkertijd verstevigen de fascisten hun greep op de stations van de metro en ontwikkelt Artjoms reis zich meer en meer tot een zelfmoordmissie."

Kronieken van de Zwarte Maan 18

Nieuw deel in de tweede cyclus. In het Frans zit de fantasyreeks al aan deel 20.

"Wismerhill heeft de oorlog tegen het slangenvolk gewonnen, maar tegen welke prijs ! Zijn verstijfde lichaam rust op de dikke laag as die het enige overblijfsel van zijn tegenstanders is en niemand weet hoe hij weer tot leven gewekt kan worden. Intussen zitten zijn tegenstanders niet stil en beramen een complot, terwijl de nieuwe heer van de hel nog altijd jacht houdt op de overlevenden van de oude aarde. De rust op Terra Secunda is dus nog lang niet weergekeerd!

Code KImono 5

"Kimono is de code, de roepnaam, van de 11e Franse vloot en de hoofdpersonen van de in deze reeks beschreven avonturen zijn de marinepiloten die hun basis aanvankelijk op het vliegdekschip Clemenceau hadden en later op de Charles de Gaulle en vliegbasis Landivisiau. In dit album begint een nieuwe avonturencyclus, die te maken heeft met een reeks aanslagen in Europa, gepleegd door extremistische islamitische groeperingen. Aanvankelijk blijft Frankrijk nog gespaard, wat deels te danken is aan het preventief ingrijpen van de marine van Frankrijk. Als op een dag een groepje Super Etendard-jets van de marine een lijnvliegtuig onderschept met aan boord een aantal aanvoerders van de terroristische groep Al Mountaqimoun, wordt Frankrijk alsnog doelwit van de terroristen!"

Terug naar overzicht