Terug naar overzicht

Albumvoorstelling Nello en Patrasche

12 november 2022 Algemeen

Op dinsdag 8 november werd in de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal van Antwerpen het album Nello en Patrasche voorgesteld aan de pers. Uitgeverij Kennes gaf het uit in het Nederlands, Frans en Engels. Het is een nieuwe stripbewerking naar de roman A Dog of Flanders van de Britse schrijfster Marie Louise de la Ramée (alias Ouida) uit 1872. De oorspronkelijke roman ging de wereld rond en lokt nog steeds toeristen naar Antwerpen en Hoboken waar het verhaal zich hoofdzakelijk afspeelt.

Honderdvijftig jaar na de roman vertelt het Vlaamse duo Griffo en Marc Legendre, die elk op een eiland van de Canarische Eilanden wonen en zelf afkomstig van Antwerpen zijn, nog eens het emotionele verhaal. De inkleuring van de 104 pagina's dikke strip in hardcover (22,95 euro) is verzorgd door Shirow Di Rosso (De Kronieken van Amoras, Galaxa). 

Op de hoofdfoto bij dit artikeltje poseren Erwin Cavens van uitgeverij Kennes, Marc Legendre en Shirow Di Rosso bij het standbeeld van Batist Vermeulen vlak voor de kathedraal.

Let niet op de kwaliteit van onderstaand filmpje waarin Erwin Cavens vertelt over de (moeizame) making-of van de strip. Marc Legendre legt uit waarom Griffo er niet bij kon zijn en leest een brief van hem voor.

Het verhaal van Nello en Patasche is bijzonder populair in Japan. Momenteel vinden Japanse toeristen nog niet de weg terug naar Antwerpen sinds de coronajaren. In ieder geval kunnen ze exemplaren van het album ook terugvinden in de souvenirshop van de kathedraal. Uiteraard raden wij jou aan om je album gewoon in een stripspeciaalzaak te kopen.

Voor verzamelaars is er dit weetje. Een kathedraal op een cover vindt men in Frankrijk helemaal niet oké wegens te religieus. Enkel voor de Franse editie van Nello en Patrasche is de kathedraal op de achtergrond dan ook vervangen door een fabriek. Het verhaal is per slot van rekening ook een dramatische periodestrip over het negentiende-eeuwse leven van de gewone man in Vlaanderen. Binnenin is het gebouw volop te zien en is daar niet voor ingegrepen. Tijdens de productie van de strip moest Griffo wel enkele pagina's die zich in een bordeel afspelen zediger maken. Nu willen we natuurlijk graag de ongecensureerde pagina's zien. 

Van links naar rechts op onderstaande foto: pastoor Bart Paepen, gedeputeerde Luk Lemmens, Erwin Cavens, Marc Legendre, Shirow Di Rosso en uitgever Dimitri Kennes.

En tot slot een fraai plaatje met Legendre en Kennes voor het prachtige barokschilderij Kruisafnemening van Peter Paul Rubens uit 1611. Het drieluik hangt boven een altaar in de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal en speelt een belangrijke rol in de strip.

Lees ook: Dreigende Dinges bedreigde Japanners

© foto's: Raymond Lagae

Terug naar overzicht