85 miljoen verkochte strips in Frankrijk in 2022

2 februari 2023 Algemeen

Eén op vier verkochte boeken in Frankrijk was in 2022 een strip, met name dankzij de verdere opmars van manga's. Met een percentage van 25,2% in 2022 blijft de Franse stripmarkt jaar na jaar aan aandeel winnen, net na algemene literatuur en voor jeugd- en kinderboeken. Volgens het data-analysebedrijf GfK vertegenwoordigt de Franse stripmarkt in 2022 een omzet van 921 miljoen euro. Het is een daling van 3% omdat het een Asterix-loos jaar was. In jaren dat er een nieuwe Asterix verschijnt, is dat meteen enkele miljoenen exemplaren die bij de algemene stripverkoop kunnen worden opgeteld. 2022 is een verdubbeling van het aantal verkochte strips in vergelijking met tien jaar geleden. Het blijft een groeimarkt. Ter vergelijking: de Waalse stripmarkt was in 2022 goed voor 5,2 miljoen verkochte strips, een daling van -6%. Cijfers van de Vlaamse of Nederlandse markt hebben we helaas (nog) niet.

Van de 85 miljoen verkochte strips waren grosso modo 48 miljoen exemplaren van Japanse origine. Frankrijk is de grootste lezersmarkt van Japanse stripverhalen na Japan zelf. Het mangasegment steunt in grote mate op het shōnengenre, avonturenverhalen voor jongens. Van de 48 miljoen manga's zijn 36,5 miljoen stuks in dat genre, een stijging van 4%. De vrouwelijke tegenhanger, shōjo, geniet dan weer een stijging van 15%, goed voor in totaal 2 miljoen exemplaren.

In de top-10 van best verkochte strips staan zes manga's, met One Piece en Naruto op kop. De twee allerbest verkochte strips in Frankrijk waren in 2022 echter De Eindeloze Wereld, een luchtige en verhelderende uitleg over energiekwesties en de invloed ervan op het klimaat door Christophe Blain en Jean-Marc Jancovici, en het laatste deel van Riad Sattoufs De Arabier van de Toekomst.

GfK ziet een stijgend fenomeen van (auto)biografische verhalen. Strips die volgens GfK tot het genre grafische romans behoren, winnen eveneens aan belang. In de laatste tien jaar is dat aandeel verzevenvoudigd. 2022 was goed voor 29% grafische romans of graphic novels of welke term je er ook aan wil geven van het aantal verkochte strips. Klassieke strips en jeugdstrips, de Franco-Belgische school meestal, krijgen daarentegen wederom klappen. Die vertegenwoordigen weliswaar aanzienlijke aantallen van respectievelijk 16,6 en 16 miljoen verkochte exemplaren, maar tegelijk ook dalingen van respectievelijk 8 en 13%. De verkoop van vertaalde comics stabiliseert op 3,7 miljoen exemplaren.

Stijgende papier- en kartonprijzen wogen ook op de gemiddelde verkoopprijs. Toch nog dankzij veel hogere oplages dan in het Nederlands (kleinere oplages = grotere kostprijs per stuk) bedroegen de gemiddelde verkoopprijzen 14,90 euro (+5%) voor een Franstalig hardcoveralbum en 7,90 euro (+4%) voor een vertaalde manga. De inflatie in Frankrijk bedroeg echter 6,2%. Uitgeverijen moeten dus een deel verlies opvangen.

Bron: Actualitté