Juffrouw Baudelaire

Tekenaar(s)
Yslaire
Scenarist(en)
Yslaire
Uitgeverij
Dupuis
Verschijningsdatum

Yslaires nieuwste meesterwerk: Juffrouw Baudelaire, een 160 pagina's tellend one-shot in de prestigieuze auteurscollectie Vrije Vlucht van Dupuis. Voor dit doorwrochte verhaal zette Yslaire weer maar eens zijn familie-epos Samber opzij.

In Juffrouw Baudelaire schetst Yslaire het portret van Jeanne Duval, de inspiratiebron voor de mooiste gedichten van de Franse schrijver Charles Baudelaire, waaronder diens De Bloemen van het Kwaad. Jeanne was zowel een geliefde als gehate muze. Ze kreeg de bijnaam Zwarte Venus omwille van haar creoolse afkomst. Ze is een mulattin, wat niet meeviel in de negentiende eeuw... op zich nog steeds een actueel gegeven. Het album verschijnt tweehonderd jaar na de geboorte van Baudelaire.

De voorstelling: "Tweehonderd jaar na zijn geboorte blijft Baudelaire populair, en al van bij het begin is hij aanwezig in het werk van Yslaire. En toch bekijkt de tekenaar het duivelse en autobiografische De Bloemen van het Kwaad door de ogen van Jeanne Duval… de geliefde en gehate muze van Baudelaire. Over Jeanne is bijna niets bekend, haar geboortedatum, haar sterfdatum, zelfs haar echte naam kennen we niet. We hebben alleen een paar getuigenissen, portretten getekend door Baudelaire zelf, een niet-geauthentiseerde foto van Nadar, en de gedichten met haar als muze. Jeanne is 'de onzichtbare van een hele periode' die weer opduikt in de feministische echo in onze tijd. Ze is gebrandmerkt als mulattin, creoolse, kreeg Zwarte Venus als bijnaam, verwijzend naar de Hottentot-Venus, en verenigt alle vooroordelen van een misogyne en racistische eeuw."

Reeks
Juffrouw Baudelaire
Collectie
Vrije Vlucht
Pagina's
160
Uitvoering
Hardcover
Genre(s)
biografie
drama
geschiedenis
Extra
compleet verhaal
Prijs
hardcover
€ 34,99
luxe met linnen rug en ex libris (200 exemplaren)
€ 59,95