Terug naar overzicht

Inno 67

Tekenaar(s)
Baudoin Deville
Scenarist(en)
Patrick Weber
Uitgeverij
Anspach
Verschijningsdatum

Na Glimlach 58Leopoldstad 60 en Brussel 43 volgt Inno 67 (in het Frans Innovation 67) en dat is het vierde avontuur van hoofdpersonage Kathleen in een reeks waarin Belgische historische gebeurtenissen aan bod komen. Scenarist Patrick Weber vertelt in het nieuwe album over het drama dat op 22 mei 1967 in het Brusselse filiaal van de grootwarenhuisketen Innovation (in de Nieuwstraat) plaatsvond. Door een brand vielen 251 doden en 62 gewonden, de grootste brandramp uit onze geschiedenis in vredestijd. Het album verschijnt in november bij Anspach. Tekenaar Baudouin Deville deelde vandaag de opgemaakte cover van de Franstalige versie nadat hij de voorbije dagen de potloodversie, het geïnkte coverbeeld en de ingekleurde versie liet zien. Zie onderaan dit bericht. Het album telt 64 pagina's waarvan 52 strippagina's en 8 pagina's dossier met meer achtergrondinformatie.

De pitch van het verhaal: "Terwijl de Europese hoofdsteden te maken krijgen met betogingen tegen het Amerikaanse imperialisme en de aanwezigheid van de VSA in Vietnam, bevindt Kathleen zich te midden van de verschrikkelijke brand van het grootwarenhuis l’Innovation, oftewel de Inno. En wat als dat drama een verband had met de heersende sfeer van demonstraties?"

Regisseur Jan Verheyen bereidt momenteel trouwens een rampenfilm voor over deze brand. Die film wordt pas in 2023 verwacht en zal de titel Happening krijgen. In zowel de strip als de film wordt een oorzaak gezocht bij extreem-links terrorisme. Extra stripweetje: door de brand van de Brusselse vestiging gingen ook de archieven van de winkelketen grotendeels in vlammen op. Daardoor kon de organisatie Geheugen Collectief niet meer achterhalen of Willy Vandersteen indertijd ontslagen werd of zelf opstapte en wanneer precies. Daardoor viel een periode van werkloosheid moeilijker vast te stellen om zijn publicaties onder de naam Kaproen te duiden. Wel zeker is dat Vandersteen in de Antwerpse vestiging van Innovation werkte, daar een tijdschrift onder ogen kreeg met een artikel over stripverhalen en zo interesse kreeg voor dat medium. Voor het personeelsblad mocht hij in de loop van 1940 een gagreeks tekenen: Kitty Inno. Het was zijn allereerste strippublicatie.

Reeks
Inno 67
Pagina's
64
Uitvoering
Hardcover
Genre(s)
actie
drama
geschiedenis
thriller
Extra
compleet verhaal met dossier
Prijs
€ 14,50
Terug naar overzicht