De Naam van de Roos 1

Tekenaar(s)
Milo Manara
Scenarist(en)
Milo Manara
Uitgeverij
Prometheus
Verschijningsdatum

De nieuwste strip van de Italiaanse tekenaar Milo Manara is er een van formaat: de verstripping van de roman De Naam van de Roos van zijn landgenoot Umberto Eco als een tweeluik. Het 72 pagina's tellende eerste deel verschijnt op 28 juli bij de Nederlandse literaire uitgever Prometheus in softcover en kost 24,99 euro. De Franse versie verschijnt gewoon bij stripuitgeverij Glénat. Er moet gezegd dat Prometheus ook al de Nederlandstalige uitgever is van de roman zelf en ander werk van Umberto Eco, zoals De Slinger van Foucault, De Begraafplaats van Praag en Het Nulnummer.

De roman dateert van 1980. Het speelt zich af in de middeleeuwen en het leest als een misdaadverhaal waarbij de franciscaner monnik William van Baskerville en zijn leerling-secretaris Adson van Melk naar een benedictijner abdij in Noord-Italië gestuurd worden om een congres voor te bereiden waaraan beide monnikenordes zullen deelnemen. Kort voor hun aankomst werd de abdij opgeschrikt door een vreemd sterfgeval. De dagen erop vallen nog meer doden. William en Adson proberen het mysterie op te lossen.

Van het boek gingen wereldwijd meer dan 50 miljoen exemplaren over de toonbank waardoor het een van de best verkochte boeken ooit is. De Naam van de Roos gaf aanleiding tot toneelstukken, hoorspelen, een verfilming in 1986 door Jean-Jacques Annaud met Sean Connery en Christian Slater in de hoofdrollen, games en allerlei liedjes (zelfs van Iron Maiden, check Sign of the Cross met een verwijzing naar de roman). In 2018 startte een achtdelige tv-reeks naar de roman met John Torturro en Rupert Everett in de hoofdrollen. Milo Manara's bewerking is de eerste noemenswaardige stripbewerking.

De in 2016 gestorven Umberto Eco was zelf een stripliefhebber en schreef in 1969 al een liefdesbetuiging aan strips in een verzameling essays over populaire cultuur. Hij las ook Manara's stripverhalen.

Reeks
De Naam van de Roos
Deel
1
Gebaseerd op
de roman van Umberto Eco
Pagina's
72
Uitvoering
Softcover
Genre(s)
drama
geschiedenis
Extra
deel 1 van tweeluik
Prijs
€ 24,95