Bob Morane 1: De 100 Demonen van de Gele Schaduw

Tekenaar(s)
Paolo Grella
Scenarist(en)
Christophe Bec
Eric Corbeyran
Uitgeverij
Daedalus
Verschijningsdatum

In 2020 verscheen in het Frans een gloednieuw album van Bob Morane bij Soleil. En er was een goede kans op een vertaling die nu concreet wordt bij Daedalus. Het logo van de reeksnaam is met toestemming van William Vance' kinderen overgenomen van zijn albums. Paolo Grella (Libertalia) is de nieuwe tekenaar op scenario van Christophe Bec, die hiermee een jeugddroom verwezenlijkt ziet. Als tienjarige knul kocht hij met zijn eerste zakgeld een Bob Morane van William Vance. Eric Corbeyran staat hem bij als co-scenarist.

Hun aanpak sluit aan bij de Bob Morane van de jaren 1950 en 1960. Elk album zal een compleet verhaal zijn. Geen gedoe met tweeluiken of cyclussen dus. Het is ook niet opgevat als een hommage of een album vol knipogen, want dat levert volgens Bec zelden goede verhalen op. Geen klassieke zoektochten naar verloren schatten, maar daarentegen wel grootse decors zoals voorheen: jungles, tempels, een enorme onderaardse ruimte. En de Gele Schaduw duikt ook meteen op. Paolo Grella modelleerde hem naar acteur Yul Brunner.

De inhoud van het album: "1952. De oorlog tussen de Vietminh en het Franse leger is in volle gang, Bob Morane en Bill Ballantine worden gedropt in het noorden van Indochina, in het gezelschap van een tiental elitesoldaten. Officieel is hun doel de grondtroepen bijstaan in hun strijd tegen de aanhangers van Hô Chí Minh, die hardnekkig vechten om de controle over het land te heroveren. De eigenlijke missie van onze helden houdt verband met een legende uit vroegere tijden: de 100 strijders van La. c Long Quân en de dreigende aanwezigheid van een meedogenloze vijand: de Gele Schaduw!"

Bob Morane-bedenker Henri Vernes heeft de verschijning nog meegemaakt. Hij overleed in 2021 en bereikte de leeftijd van 103 jaar! In tegenstelling tot de reboot van het team Dimitri Armand, Luc Brunschwig en Aurélien Ducoudray uit 2015 en 2016 (waarna Le Lombard de reeks stopzette) stond de vroegere romanschrijver deze keer wel achter het nieuwe stripverhaal. Hij schreef er zelfs een voorwoord voor.

Dat Christophe Bec betrokken is bij de nieuwe reeks is geen verrassing. Samen met tekenaar Bernard Khattou had hij in 2011 al het voornemen om de romanfiguur van Vernes in een nieuwe stripreeks te gieten. Henri Vernes wou toen een hedendaagse versie en geen retroversie. Bec ging daarmee niet akkoord en het project viel in het water. Daarna recupereerde hij het verhaal voor een eigen nieuwe reeks, Lancaster, getekend door Jean-Jacques Dzialowski (Groom Lake), maar de twee albums flopten genadeloos bij Glénat. Bec gaf als excuus dat het een van zijn series is die hij een beetje verkeerd heeft aangepakt. Het was mossel noch vis. Hij vond dat hij er meer een parodie van had moeten maken. Nu was het een zoveelste reeks met actie, avontuur en mysterie. Nu krijgt hij dus een herkansing.

Reeks
Bob Morane
Deel
1
Pagina's
56
Uitvoering
Softcover en hardcover
Genre(s)
avontuur
Extra
compleet verhaal
Prijs
softcover
€ 10,95
hardcover
€ 21,95