Vernissage expo Odyssee - Naar de oorsprong van Blake en Mortimer

7 april 2023 Fotoreportages
tekst: David Steenhuyse — © foto's: Raymond Lagae

 

Op 5 april publiceerde uitgeverij Blake en Mortimer (een label van Dargaud) een opnieuw ingekleurde herdruk van Edgar P. Jacobs' De 'U' straal dat oorspronkelijk in 1943 in het Belgische stripweekblad Bravo! verscheen. Tachtig jaar later hoort daar een vervolg bij, De Vuurpijl, dat Jean Van Hamme heeft bedacht en is getekend door Christian Cailleaux en Étienne Schréder. Deze laatste twee heren hebben al hun sporen verdiend als tekenaars of assistenten voor albums in de reeks Blake en Mortimer en zijn erg vertrouwd met het werk van Jacobs. In de expo Odyssee - Naar de oorsprong van Blake en Mortimer diept curator Eric Verhoest de wereld van De 'U' straal uit in diverse thema's. Op een maximaal benutte, bescheiden oppervlakte kan je er originelen, schetsen, personage- en coverstudies en documentatie van Jacobs bekijken. Van Cailleaux en Schréder hangen ook enkele originelen en voorbeelden van de aquarel- en digitale inkleuring van Bruno Tatti die beide albums (opnieuw) inkleurde. Dit alles in een mooi uitgewerkte scenografie die je in de sfeer van de verhalen sleurt. De expo vindt plaats in het Belgisch Stripcentrum en loopt nog tot 1 oktober 2023. Hieronder bieden we je een fotoreportage aan met een zicht op de verschillende ruimtes en gangen die zijn gecreëerd.

Het werk dat op de expo is te zien, vonden we behoorlijk indrukwekkend: piekfijn in de details, sterk in de anatomie en aankleding van de personages, met veel zin voor de uitwerking van de decors. En dat voor een eerste volwaardig verhaal van Jacobs die pas daarna met Blake en Mortimer een Europese stripklassieker van formaat zou creëren. De 'U' straal is er een belangrijke voorloper van.

De vele begeleidende teksten bij de ingekaderde pagina's en illustraties zijn bijzonder informatief en leerrijk. In combinatie met andere lopende expo's in het museum is deze expo een aanrader. Klik op deze link om het prachtige persdossier te downloaden. In de museumshop is ook een Franstalige mook (magazine/boek) te koop die als catalogus voor de expo geldt. Het bevat vele reproducties, foto's, illustraties, interviews, analyses, vergelijkingen tussen de verschillende versies van De 'U' straal en artikelen in een stevige, alweer prachtig vormgegeven softcoveruitgave van 88 pagina's. Deze uitgave is niet elders te koop.

Odysee - Naar de oorsprong van Blake en Mortimer loop tot 1 oktober 2023 in het Belgisch Stripcentrum. Klik hier voor alle praktische info. Download hier het persdossier.

De opnieuw ingekleurde herdruk van De 'U' straal en het vervolg, De Vuurpijl, verschenen als Voor Blake en Mortimer deel 1 en 2 bij Blake en Mortimer in softcover (allebei 48 pagina's, 11,99 euro).