Vernissage expo Art Nouveau & Negende Kunst

2 december 2023 Fotoreportages
tekst: David Steenhuyse — © foto's: Raymond Lagae

 

Het Brusselse Stripmuseum is een bouwkundig staaltje art nouveau van architect Victor Horta (1861-1947). Dezer dagen, en passend in het art-nouveaujaar 2023, organiseert het museum een mooie expo over art nouveau en de belle époque die in diverse stripverhalen terug te vinden zijn. Ook het werk van kunstschilders als Gustav Klimt en Alfons Mucha is vertegenwoordigd in de tentoongestelde strippagina's. Van stripmakers als Gradimir Smudja, Étienne Willem, Frank Pé, Marc-Renier, Winsor Mc Cay, Alex Alice, Guillaume Sorel en andere striptekenaars zijn originelen of reproducties te bewonderen. François Schuiten is er alom tegenwoordig met in elke ruimte een selectie van zijn werk. Elementen van de art nouveau zijn een constante in het œuvre van Schuiten, te meer in de stripreeks De Duistere Steden. Op deze pagina vind je een voorproefje van de stijlvolle expo. We troffen op de vernissage ook enkele auteurs.

 

Download hier het fraaie persdossier.

 

Jean-Luc Cornette (links op de foto) en Marc-Renier zijn de auteurs van een stripbiografie van de Oostenrijkse kunstenaar Gustav Klimt. Het album zagen we eerder dit jaar op een citytrip in Wenen liggen in de museumshop van het Belvedere Museum. We vertelden dit aan de tekenaar. Marc-Renier gaf ons daarop de info dat het album in nog heel wat andere landen vertaald is, recent nog in Portugal. De Nederlandstalige versie verscheen bij Dark Dragon Books. Behalve enkele originelen uit deze bijzonder mooie strip, hangen en liggen er ook op bordkarton geschilderde aquarellen. Bij een ervan vroegen we ons af of het nu een origineel was van Marc-Renier of toch van Klimt. Pure kunst. Het duo heeft samen nieuwe projecten die nog niet concreet genoeg zijn om over te vertellen.

Ook François Schuiten en notoir filmaffichekunstenaar Laurent Durieux zijn aanwezig. Schuiten is tevens de tekenaar van het Blake en Mortimer-avontuur De Laatste Farao dat door Durieux van kleuren werd voorzien.

De expo Art Nouveau & Negende Kunst loopt tot 31 maart 2024 in het Belgisch Stripcentrum, Zandstraat 20, 1000 Brussel. Surf naar www.stripmusuem.be voor alle praktische details.