Merho gefêteerd in Antwerpen en Turnhout

22 oktober 2023 Fotoreportages
tekst: David Steenhuyse — © foto's: Raymond Lagae

 

Op 24 oktober 2023 viert Merho zijn vijfenzeventigste verjaardag. Tegen dan is hij vast op van de vermoeidheid en de vele aandacht door de vele feestelijkheden die nu al aan zijn verjaardag voorafgaan. Op 20 oktober werd hij in de bloemetjes gezet in het stadhuis van Antwerpen. Burgemeester Bart De Wever en schepen van Cultuur Nabila Ait Daoud huldigden hem op 't Schoon Verdiep. Een dag later was Merho te gast in Turnhout waar voor een publiek van een kleine zeshonderd mensen live opnames plaatsvonden van de podcast Welcome to the AA, met Alex Agnew en Andries Beckers. Tijdens het erg vlotte gesprek maakte Merho de namen bekend van zijn opvolgers voor de Kiekeboes: Charel Cambré als tekenaar en Nix als scenarist. Over dat nieuws kan je hier een nieuwsbericht lezen. In onderstaande fotoreportage kan je ook nog een filmpje bekijken waarin Charel Cambré meer uitleg geeft, want ook hij mocht het podium op tijdens de podcast.

 

Merho in Antwerpen

Uit handen van Bart De Wever kreeg Merho een officiële oorkonde. In ruil schreef de intussen gepensioneerde auteur van de Kiekeboes een opdracht in het huldeboek van de stad Antwerpen met een tekeningetje van Marcel Kiekeboe. Merho's vrouw Ria Smits, zijn decennialange steun en toeverlaat, deelde in de bloemen. Zij was van bij het begin de letteraar van de stripreeks, regelde alle administratie en was ook de inkleurster van de strips tot dochter Ine Merhottein dat werk overnam.

Merho nam er ook de integrale reeks van de Kiekeboes in ontvangst. Deze collectie met alle 164 verhalen en een dik album vol schetsen en illustraties is uitgegeven dankzij een succesvolle crowdfundactie.

Catharina Kochuyt, de weduwe van Marc Sleen, en Jo Berckmans, de weduwe van Jef Nys, waren eveneens aanwezig op de plechtigheid. Op het groepsportret voor onze fotograaf deelt Merho ook nog de aandacht met voornoemde vrouwen en zijn jarenlange medewerkers Peter Koeken (de man met de pet) en Jos Vanspauwen. Koeken en Merho waren al collega's bij Studio Vandersteen. Koeken was ook de opvolger van Merho voor de stripreeks Tits nadat Merho op eigen benen ging staan door de Kiekboes te lanceren. Vanspauwen volgde Koeken in juni 2011 op. Hij zette met de computer de potloodtekeningen van voormalige de Kiekeboes-tekenaars als Thomas Du Caju, Kristof Fagard, Steve Van Bael en Dirk Stallaert in inkt.

Merho in Turnhout

"Kemtgat" (ik heb het gehad) was het niet mis te verstane, maar gewoon ook komisch bedoeld opschrift op het T-shirt van Merho die het interview van Alex Agnew en Adries Brandt niet zomaar onderging, maar simpelweg leidde. Merho was zichtbaar en hoorbaar in zijn nopjes en ging gretig mee in de aangereikte onderwerpen door het delen van anekdotes uit heden en verleden. Tijdens het interview maakte Merho zijn opvolgers bekend. Na het live interview volgde een minutenlange staande ovatie.

Charel Cambré was aanwezig en gaf meer uitleg over zijn toekomstige bijdrage (zie het filmpje). Hij gaf Merho ook een grote karikatuur. Van het eerste nieuwe verhaal, dat op 14 februari 2024 zal verschijnen op scenario van Nix, zijn al twintig pagina's getekend. Voor het inkten krijgt hij de assistentie van een van zijn vaste medewerkers Pedro J. Colombo. Shirow Di Rosso kleurt voortaan de Kiekeboes in. Ine Merhottein zal zich nog verder blijven inzetten voor de oude verhalen van haar vader. Er moeten nog een veertigtal titels opnieuw geletterd en ingekleurd worden voor toekomstige herdrukken. Als medebestuurster van NV Merho (samen met haar ouders, waarvan Merho de gedelegeerd bestuurder is) ontfermt ze zich ook nog over de rechten op de stripreeks die in het bezit blijven van de firma.

Op de receptie herkenden we tussen de vele genodigden een aantal stripmakers. Op de foto's hieronder zie je onder meer Jean-Pol, Wim Swerts, Merho tussen Helena Vandersteen en Anita (de vriendin van Jean-Pol), Hec Leemans die Jean-Pol omhelst, Charel Cambré met de — alom tegenwoordige — Jean-Pol, Cambré's partner Chantal Kashala met wie hij roem moet delen sinds ze als achtergrondzangeres van Belgisch Eurosong 2023-deelnemer Gustaph zelf extra in the picture kom, voormalig vtm-journalist Patrick Van Gompel met, jawel, alweer Jean-Pol, Alex Agnew met Ine Merhottein en haar vader. En als slotbeeld is er Merho met zijn opvolger Charel Cambré.