De Kat op pad in Brussel

Inhuldiging van 22 monumentale beelden van Philippe Gelucks De Kat

17 maart 2023 Fotoreportages
© foto's: Raymond Lagae

 

Van 10 maart tot 30 juni is De Kat van Philipe Geluck, een waar mediafenomeen in Wallonië en Frankrijk, in het Warandepark van Brussel geland. Daar prijken twintig reuzenbeelden van De Kat die tevoren in Parijs, Bordeaux, Caen, Genève, Monaco en Montreux waren te bewonderen. Na de introductie in 2021 op de Champs Elysées wou Geluck de apotheose voor Brussel bewaren, waar hij zijn eigen Kat en Cartoon Museum plant. 7 miljoen bezoekers gingen de Brusselaars vooraf. Speciaal voor Brussel zijn twee extra beelden vervaardigd die de cartoonist officieel onthulde. Bij deze expo in open lucht hoort de drietalige app De Kat op pad die je hier kan downloaden. De app is een audiogids die je de geheimen achter de grote standbeelden prijsgeeft. Alle beelden waren en zijn te koop. Philippe Geluck besteedt elke gewonnen euro aan de oprichting en bouw van zijn museum. Grote bedrijven en staatsinstellingen hebben inmiddels de peperdure beelden aangekocht.

In galerie Huberty & Breyne op het Kasteleinsplein loopt tegelijk een andere expo van De Kat met kleinere beelden en kunstafdrukken die er te koop zijn. Onze fotograaf Raymond Lagae was aanwezig op de onthulling van de standbeelden en de vernissage die op 9 maart plaatsvonden. Dat resulteerde in onderstaande fotoreportage.

 

Na de inhuldiging van de beelden vertrok een bus met het opgetrommelde journaille naar het Kasteleinsplein voor de vernissage van de expo in Huberty & Breyne. Op de bus gaf Philippe Geluck nog wat extra uitleg.

Op de verkoopexpo zijn niet alleen kunstdrukken en kleiner uitgevoerde beeldjes te koop, er hangt ook een fotoreportage over de fabricage van de standbeelden in het atelier van Jo Van Geert in Aalst. Van Geert goot de bronzen standbeelden samen met François Deboucq naar ontwerpen van Philippe Geluck.

Klik hier voor de praktische info van de expo.