Werkloze Leo fantaseerde fauna en flora

18 mei 2021 Flashback

Er is veel tijd verstreken tussen de verschillende periodes in het leven van Braziliaan Luiz Edouardo de Oliveira, wiens initialen het pseudoniem Leo vormen. Als militante, revolutionaire marxist in Brazilië vanaf 1967 kon hij in zijn thuisland niettemin een carrière opbouwen als technisch ingenieur. Tegenwoordig houdt hij echter niet van het tekenen van voertuigen. Na een reeks arrestaties van vrienden en kennissen werd het Leo te heet onder de voeten. Hij verkocht alles en verhuisde in 1971 naar het Chili onder Salvador Allende. Een maand vóór de coup van Augusto Pinochet in Santiago (1973) ging hij clandestien op de loop naar Argentinië. Daar publiceerde hij een en ander om ten slotte definitief de grote stap te zetten naar Frankrijk. 

Lange, lange periodes van werkloosheid volgden in zijn nieuwe thuisland. Zijn tijd vulde hij met boswandelingen en het creëren van vreemde fauna en flora die hij later als basis gebruikte voor zijn sublieme dieren en planten in zijn sf-reeksen. 

Een oud Braziliaans stripproject hertekende hij in Frankrijk volledig, maar daarmee ving hij bot bij álle uitgevers. Het was nochtans de voorloper van Aldebaran. Via gepubliceerde kortverhalen in de stripbladen L'Echo des Savannes, Pilote en Okapi — en volledig in de ban van zijn grote tekenvoorbeeld Jean Giraud/Mœbius — startte hij in 1988 met Rodolphe de reeks Trent over een Canadese mounty. Spoedig volgden Aldebaran en daarna Betelgeuze, KenyaDexter LondonVerre Werelden, Antares,... Het succes van elk van deze reeksen zorgde ervoor dat Leo er wijselijk voor koos om in 1999 niet op Girauds vraag in te gaan om De Wereld van Edena te tekenen...

Hierboven zie je fragmenten uit de eerste twee delen van de De Werelden van Aldebaran-cyclus Antares met voorbeelden van Leo's bestiarium. Dargaud en Leo koesterden jarenlang de wens om een soort encyclopedie uit te brengen met een overzicht van zijn gefantaseerde fauna en flora, maar tijdgebrek gooit steevast roet in het eten. In 2020 kwam zo'n geïllustreerde encyclopedie van 200 pagina's alsnog uit bij uitgeverij Huginn & Muninn. In het Franstalige Les Mondes d'Aldébaran: L'Ecncylopédie Illustré staat veel meer dan enkel een overzicht van eigenaardige wezens, het biedt tegelijk een reis doorheen de diverse cyclussen en staat stil bij heel wat onderwerpen en personages.