43 of 180
Vernietigde Asterix-tekenfilm
Van Asterix zijn inmiddels acht tekenfilms, twee 3D-geanimeerde films, vijf live-actionfilms en een animatiereeks over Idefix gemaakt. De eerste tekenfilm, Asterix de Galliër, dateert van 1967. Het gekke is dat Albert Uderzo en René Goscinny toen niet eens wisten dat Belvision, het Belgische tekenfilmbedrijf van Le Lombard, die film had gemaakt. Eigenlijk was het een aan elkaar gemonteerde versie van kortere filmpjes die Belvision voor de Belgische tv-markt had gemaakt. De animatiefilm werd achter de rug van Uderzo en Goscinny beklonken door de uitgevers van Le Lombard (Raymond Leblanc) en Dargaud (Georges Dargaud). Toen de animatiefilm in de zalen kwam, bleek dat een groot succes met lange wachtrijen aan Franse bioscoopzalen. Voor de première van de tekenfilm werd trouwens een dwerg ingehuurd die als een verklede Asterix de kinderen moest entertainen. Hij bracht ze echter onbedoeld aan het huilen.
Uderzo en Goscinny waren net zomin happy met de rudimentaire animatie en de algemeen slechte kwaliteit van de tekenfilm. Toen ze erachter kwamen dat Belvision al werkte aan een tekenfilm naar Het Gouden Snoeimes en er plannen waren voor een derde tekenfilm naar De Knallende Ketel eisten ze dat de productie van Het Gouden Snoeimes gestaakt zou worden en dat alle beelden vernietigd moesten worden. Alle? Niet helemaal, er bleven wat achtergronden en celluloids achter die in 2005 nog te zien waren op een grote Asterix-expo in Brussel (zie afbeeldingen). De rest is onherroepelijk verloren gegaan en de animatie die er wel was, heeft het publiek nooit bereikt.
Belvision maakte daarna nog wel de veel betere tekenfilm Asterix en Cleopatra (1968) met de volle medewerking van Goscinny en Uderzo. Om een grotere onafhankelijkheid te verkrijgen, richtte het duo hun eigen tekenfilmstudio Idéfix op waaruit tekenfilms van Asterix en Lucky Luke voortvloeiden. Hun eerste productie was De Twaalf Werken van Asterix (1976) waaraan de Deense en in Nederland belandde tekenaar/animator Børge Ring, de Toonder Studio's en de latere Robbedoes en Kwabbernoot-tekenaar Nic Broca ook meewerkten.
43 of 180