Kuifjes 1385-raadsel opgelost

18 november 2023 Flashback

Op den duur is elk plaatje uit Hergés Kuifje wel uitvoerig geanalyseerd, binnenstebuiten gekeerd en van de nodige achtergrondinformatie voorzien. Een hiaat bij Kuifje-kenners en Tintinologen bleef het nummer 1385 op het frontpaneel van Kuifjes Ford op de cover van het album Kuifje in Afrika, voor het eerst als Nederlandstalig album verschenen in 1947 als Kuifje in Congo. De eerste druk in het Frans dateert van 1931, maar toen nog met een andere cover en met de oude tekeningen in plaats van de hertekende. De eerste Franstalige cover met de Ford verscheen vanaf 1937. Ook op die vroege versie staat het getal 1385. De in 2021 overleden Kuifje-blogger Popo Kabaka ontcijferde het raadsel achter het getal op zijn altijd goed ingelichte blog Tintin Perdu

Over die 1385 bestaan verschillende, niet-bewezen theorieën. Een gangbare uitleg is dat 85 verwijst naar 1885, het jaar waarin Congo aan de Belgische koning Leopold II werd afgestaan. En 13 staat dan voor 1 maart, de dag waarop de cover zou zijn getekend. Volgens een andere — wel heel vergezochte — uitleg laat 1385 zich volgens de Hebreeuwse Gematria (een vorm van numerologie volgens een geheime leer van kabbalisten, waarbij woorden in getallen worden omgezet en omgekeerd) vertalen als ACHE, een Franse benaming voor sommige planten van de Apiaeceae-familie. Een van de bladeren ziet eruit als een hertogkroon en die komt ook voor in het wapenschild van Brabant, de provincie waar Hergé is geboren.

Popo Kabaka kwam erachter dat 1385 geen kenteken is, maar simpelweg een prijskaartje. In oud advertentiemateriaal uit de jaren 1920 vond hij reclame voor de Ford met de nadrukkelijk gecommuniceerde prijs van 1385 gulden. Ook voor een nieuw model van een touring car gold dezelfde prijs. In heel wat advertenties uit die tijd blijkt 1385 gulden een vaste prijs te zijn voor diverse Ford-modellen. Dat Hergé er een aanzienlijke documentatiebibliotheek op nahield, is geweten. Daartussen bevond zich ook materiaal uit Nederland. Hergé heeft gewoon het prijskaartje overgenomen. Niets meer, niets minder.

Hieronder vind je een paar advertenties. Op de krantenpagina van De Telegraaf van 5 januari 1924 is de bewuste advertentie terug te vinden.

Bron: Popo Kabaka's Tintin Perdu, 26 april 2019