Terug naar overzicht

Turkse Lucky Luke-verfilming

27 maart 2022 Flashback

Turkije heeft een eigen, rijke stripproductie en tegelijk gaf het in de voorbije decennia bijzonder veel vertalingen uit van Belgische en Franse stripreeksen. Omdat uitgevers aldaar vaak een loopje namen met allerlei rechten of omdat ze oorspronkelijke drukfilms en andere reproductiemiddelen niet huurden, ging het weleens om hertekende versies van albums van onder meer Robbedoes en Kwabbernoot, Kuifje, Lucky Luke en zelfs Suske en Wiske. Van sommige reeksen tekenden Turkse tekenaars doodleuk compleet nieuwe verhalen die enkel in het Turks zijn verschenen.

Voor Lucky Luke, in het Turks bekend als Red Kit, ging men nog een stapje verder en werden er in 1970 en 1974 heuse films geproduceerd, komische westerns onder het mom van parodie. De film uit 1974 heet Atını Seven Kovboy, die ook onder de titel Red Kit Daltonlara Karşı liep, respectievelijk te vertalen als Een Cowboy die van zijn Paard Houdt of Red Kit versus de Daltons. De film uit 1970, met de eenvoudige titel Red Kit, was opgenomen in zwart-wit. Beide films behoren tot de Yeşilçam'ın Spagetti Western'leri, een soort Turkse spaghettiwesterns in een periode waarin de Turkse cinema door de opkomende televisie op apegapen lag en filmmakers het publiek probeerde terug te lokken met sekskomedies en seks-avonturenfilms.

De titel Een Cowboy die van zijn Paard Houdt is dan ook bewust dubbelzinnig op te vatten om zich te meten met andere films met uit schijnbaar pulpliteratuur geplukte titels. De oorspronkelijk Turkse titel komt voort uit een slanguitdrukking die impliceert dat cowboys seks hebben met hun paard. Deze films waren in Turkije feitelijk verboden, tenzij de censuurcommissie ze toeliet als de titels niet dubbelzinnig waren en op basis van de inhoud en boodschap van de film. Ondanks de titel raakte Een Cowboy die van zijn Paard Houdt door de keuring. De film is sowieso geen sekskomedie is. Het dichtst dat daarbij in de buurt komt, zijn luchtigere decolletés. De Turkse filmmakers schroomden zich ook niet om muziek en shots uit andere films te 'lenen'. Zo hoor je op de soundtrack duidelijk muziek van Ennio Morricone.

De regie van de film lag in handen van Aram Gülyüz op scenario van Özdemir Birsel die ook als producent fungeerde. Sadri Alışık speelt de hoofdrol als Lucky Luke, of beter gezegd Red Kit. De Daltons worden vertolkt door een paar dwergen en acteurs wiens gestalte in het opklimmende rijtje past. In het absurd vertelde verhaal neemt Red Kit het op tegen de legendarische Dalton-gebroeders. Een rijke Texaanse zakenman wordt bedrogen en ondertekent een testament waarbij al zijn bezittingen aan Blackbeard worden overgemaakt in plaats van aan zijn in Oklahoma wonende dochter Mersedes. Ondertussen beroven de Daltons een bank. Red Kit kreeg een jobaanbieding van Wells Fargo in Oklahoma om de toegenomen aanvallen op hun postkoetsen te pareren. Zijn missie bestaat uit de begeleiding van een postkoets van Oklahoma naar Texas. De postkoetsbestuurder is erg vaardig met zijn zweep. In de postkoets zit ook Mersedes, die zich als variétézangeres heeft vermomd om geen argwaan te wekken, terwijl ze op weg is naar haar ouderlijke huis. Onderweg overvallen de Daltons de postkoets.

Gewoonlijk werden deze films opgenomen zonder geluid en werden alle dialogen en geluid in nasynchronisatie toegevoegd. In dit geval niet al te best. De film is integraal op YouTube te zien.

Terug naar overzicht