Steven Sterk door André Franquin

15 oktober 2022 Flashback

Bekijk de op deze pagina gepresenteerde ontwerptekeningen van Steven Sterk maar eens heel aandachtig. Die zijn niet van Peyo, zoals je logischerwijze zou aannemen. Nee, André Franquin heeft het personage ontworpen. De schetsen dateren van 1960. De illustratie met het alleenstaande figuurtje is daarentegen wel van Peyo en is wellicht de allereerste tekening van Steven Sterk door de auteur van De Smurfen. Rechtsboven op een van de pagina's met schetsen schreef Franquin een verhaalidee op: "Voor een volgende aflevering helpt hij een circus dat failliet gaat". Het is de aanleiding voor Steven Sterk 5: Circus Bodoni.

Begin 1960 vroeg uitgever Charles Dupuis aan de voor het weekblad Robbedoes zeer belangrijke tekenaar Peyo of hij de gagstrip Poesie niet uit Le Soir kon halen om ze in Robbedoes te publiceren. Peyo ging akkoord, maar hij wou de krant, die nog vóór de uitgeverij uit Marcinelle vertrouwen in 'm schonk, niet te kort doen. Hij wou voor de krant een nieuwe serie creëren die enkel in de zaterdageditie zou verschijnen. Hij dacht aan een klein jongetje met een ongelooflijke kracht dat zijn sterkte zou verliezen als hij verkouden was.

Peyo's beste vriend Franquin was wild van het idee en hielp Peyo om het personage vorm te geven. Dupuis ving snel de plannen van Peyo op en telefoneerde de tekenaar met de boodschap Poesie te laten vallen, want hij wou Steven Sterk in de plaats. Nu had Peyo dus een extra reeks naast De Smurfen en Johan en Pirrewiet te maken. Voor Le Soir ontwierp Peyo vervolgens de reeks Jakke en Silvester die hij liet tekenen door studiomedewerkers, zoals François Walthéry en Roger Leloup. Ook voor Steven Sterk rekende hij op hulp, in dit geval van een buitenstaander.

Net vóór deze periode liet Will Baard en Kale vallen om bij Kuifje te gaan werken als artistiek directeur. Maar de twee jaar dat hij bij de concurrentie van Robbedoes werkte, ervaarde hij als een ontgoocheling. Hij keerde alsnog terug naar de Robbedoes-ploeg. Marcel Denis had in tussentijd de reeks Baard en Kale overgenomen. Will had geen haast om zijn oude reeks verder te zetten, hij schreef toch de verhalen niet. Hij ging daarom gretig in op het voorstel van Peyo om samen te werken aan Steven Sterk. Uit tijdgebrek zou Peyo namelijk nooit alle hedendaagse decors kunnen tekenen. Die taak wilde hij aan Will uitbesteden, terwijl Peyo zelf de personages zou tekenen. Ondertussen was Peyo al wel begonnen aan De Rode Taxi's, het eerste verhaal van Steven Sterk. Hierboven vind je de eerste halve pagina die Peyo voor dat eerste verhaal tekende. Het was net door zo'n illustratie dat Peyo besefte dat hij het niet alleen kon rooien. De tekening werd nooit gebruikt omdat Will voor de definitieve versie (de afbeelding eronder) instond voor alle decors en een nieuw stadsbeeld tekende. Zo waren de taken mooi verdeeld.

Bron: Hugues Dayez — Peyo L'Enchanteur