Onvoltooid project: Flip Flink 14

12 februari 2022 Flashback

Tussen 1958 en 1967 liep de avonturenreeks Flip Flink in het weekblad Robbedoes met Eddy Paape als tekenaar en Jean-Michel Charlier als scenarist. Beide heren waren al langer verstrengeld met uitgeverij Dupuis waarvoor ze elk heel wat werk hebben verricht. Flip Flink (Marc Dacier in het Frans) is een reporter die de wereld rondtrekt in opdracht van de Brusselse krant Tempo.

In het begin was de stripreeks geïnspireerd op een ervaring van journalist Alain de Prelle die met een biljet van 1.000 Belgische frank op reisreportage trok voor het weekblad Le Moustique, een van de bladen van Dupuis. Charlier en de Prelle waren bevriend met elkaar. Ook de avonturenroman Met een Kwartje de Wereld rond van de Franse auteurs Paul d'Ivoi en Henri Chabrillat uit 1894 bood inspiratie. Het was een parodie op De Reis om de Wereld in 80 Dagen van Jules Verne die uitmondde in een succesvolle romanreeks van eenentwintig boeken.

Van Flip Flink verschenen minder verhalen, dertien in totaal. Na zes uitgegeven albums gaf Dupuis er in 1963 de brui aan wegens een tegenvallende verkoop. De reeks liep nog wel verder in het weekblad, maar voor een heruitgave van al die eerder albums en een verdere uitgave van de reeks moest men wachten tot 1980. In twee jaar tijd werden alle dertien verhalen in album (her)uitgegeven. Toen was het kwaad al lang geschied. Paape vond dat Dupuis te weinig promotie maakte voor de reeks en hield er zelf mee op na De Spooktrein in 1967. Hij stapte ook over naar naaste concurrent Kuifje om samen met scenarist Greg de sf-reeks Luc Orient te creëren.

In de jaren 1990 waren er echter concrete voornemens om Flip Flink te reanimeren met een nieuw verhaal, deel 14 in de reeks. Patrick Cothias (De 7 Levens van de Sperwer, De Haas van Mars, Roodmasker) schreef het en het zou verschijnen bij uitgeverij Ifrane BD nadat het in 1996 al twee Franstalige integrales had uitgebracht met telkens twee oude verhalen, aangevuld met onuitgegeven en speciaal voor de integrale gemaakte schetsen van vliegtuigen en boten. Jean-Michel Charlier was in 1989 overleden en zijn zoon Philippe verleende als rechtmatige erfgenaam zijn medewerking.

Ifrane nam het echter niet zo nauw met de rechten en er rezen problemen met de erfgenamen. Georges Troisfontaines, de baas van World Press dat strips verkocht aan allerlei (strip)bladen zoals Robbedoes, beweerde over de rechten van het werk van Charlier te beschikken omdat Charlier een van de werknemers was van World Press. Die rechten had hij verkocht aan Ifrane, of dat beweerde Ifrane toch. Philippe Charlier had echter geen enkele toestemming verleend aan dit project en het eindigde dan ook voor de rechtbank waar uitgeverij Ifrane in het ongelijk werd gestel. De uitgeverij werd veroordeeld voor vervalsing. Meteen kwam ook de integrale reeks tot een einde.

Troisfontaines sloeg in 1997 terug met een nieuw proces, deze keer om zijn rechten op de reeks Buck Danny te doen gelden nadat ze hem al eens werden geweigerd. Troisfontaines schreef namelijk de eerste twaalf pagina's van De Jappen Vallen aan, in 1945 het allereerste verhaal van de Amerikaanse legerpiloot. Door de uitkomst van het nieuwe proces werd hij als co-auteur erkend, ook in de albums van de reeks.

Van de Flip Flink-comeback bestaan slechts een coverschets en drie half uitgewerkte pagina's. Twee ervan zijn dan nog voor dezelfde pagina bedoeld. Je vindt ze hieronder. Flip is net terug van Groenland. Hij heeft zich nog niet omgekleed en zijn hoofdredacteur heeft al een taxi besteld voor een volgende reis naar Florida. Zijn vliegtuig vertrekt over een uur. In deze scène komt de gebruikelijke slapstick voor met een valpartij, een weerkerend kenmerk in de verhalen van Charlier voor reeksen als Flip Flink, Buck Danny en Tanguy en Laverdure.

Eddy Paape stierf in 2012. Na een decennialange carrière als tekenaar van onder meer Flip Flink, Jan Kordaat en Luc Orient, nadat hij Morris en André Franquin had binnengeloodst bij Dupuis, nadat hij les gaf aan talrijke leerlingen die later zelf striptekenaar zijn geworden, eindigde hij zijn dagen in betrekkelijke armoede.

Bronnen: L'univers de Michel Greg, Bernard Pradie, Philippe Charlier, Nicolas Anspach