Onvoltooid project: Chlorophyl door Pierre-Yves Gabrion en Michel Plessix

7 oktober 2023 Flashback

In 2015 vatte uitgeverij Le Lombard het plan op om Chlorophyl, de dierenstripreeks van Raymond Macherot, te reanimeren omdat de drie integralen van Macherots verhalen een groot succes kenden. Een ander duo waagde ook zijn kans: Pierre-Yves Gabrion (De Java-Mens, Kapitein Moulin Rouge, Scott Zombi) en Michel Plessix (Patje van het GroenewoudDe Wind in de Wilgen). Daarover vertelt Gabrion in september 2023 in een Facebookgroep voor fans van Macherot het volgende:

"Mijn oude vriend, wijlen Michel Plessix, kwam met een scenario en met veel plezier en eer nam ik de tekeningen voor mijn rekening. Mijn hele kindertijd kwam terug en het was een prachtig moment. Helaas werd het project niet uitgevoerd om redenen die te maken hadden met het contract dat ons werd aangeboden. Maar dat maakte niet uit. Michel en ik waren zo blij dat we een paar maanden lang een postuum eerbetoon konden brengen aan de grote Raymond Macherot. Ik heb de eerste vijf ongepubliceerde pagina's van dit afgebroken project uit mijn archieven gehaald en ik hoop dat jullie ervan zullen genieten..."

Gabrion hield het op 2015, maar in 2014 maakte de reeks al een comeback onder de hoede van tekenaar Godi en scenarist Zidrou. Zij brachten Chlorophyl en Minimum terug naar het eiland Notenschelp, waar ze uitgenodigd zijn voor de première van een film over hun avonturen. Ook hun aartsvijand Anthraciet is van de partij. Dit eenmalige album verscheen enkel in het Frans en het sloeg niet aan. 

Twee jaar later verscheen nog één avontuur van Chlorophyl, eveneens bij Le Lombard en enkel in het Frans. Het was getekend door René Hausman op scenario van Jean-Luc Cornette. In hun verhaal onderzoeken Chlorophyl en Minimum een verdwijning van een muisje door een verschrikkelijk monster in een meer.

Tussen de verschijning van beide albums startte Scratch Books in 2015 met de vertaling van de drie integrales die in 2018 werden voltooid. Darin zijn enkel de verhalen van Macherot opgenomen. Ook die uitgave kende een succes. De eerste delen raakten zelfs uitverkocht en herdrukt.

Een voornemen om ook alle verhalen die na Macherot zijn verschenen in een integraal jasje uit te geven, is nooit uitgevoerd. De reeks werd na Macherot voortgezet door achtereenvolgens Pierre Guilmard en Hubuc (die ook solo verhalen maakte), Dupa op scenario van Greg en daarna Bob De Groot en tot slot Walli op scenario van eerst Bob De Groot en daarna Michel de Bom

Klik hier voor een ander artikel over een gestrand comebackavontuur, met name door Pierre Guilmard en Christian Godard.