Terug naar overzicht

Onvoltooid project: Comeback van Chlorophyl door Pierre Guilmard en Christian Godard

2 mei 2021 Flashback

Tekenaar Pierre Guilmard vond in zijn archief twee originele pagina's van Chlorophyl terug die van een dertigtal jaar geleden dateren. Toen was de dierenstripreeks van Raymond Macherot en zijn vele opvolgers al afgelopen. Guilmards project was op vraag van uitgeverij Dargaud op een scenario van Christian Godard, de maker van onder meer Maarten Milaan en Norbert en Kari en de scenarist van de sf-reeks Axel Moonshine. Godard heeft met De Jolige Jungle zelf ook een komische dierenstripreeks geschreven. Hun nieuwe verhaal zou zich weer afspelen op het tropische eiland Notenschelp en met booswicht Anthraciet, maar het comebackproject ging dus niet door. Beide heren werkten slechts twee pagina's uit en werden daarvoor niet betaald. We kunnen je deze twee pagina's laten zien, zij het in een niet al te beste resolutie.

Nadat Macherot het weekblad Kuifje inruilde voor Robbedoes verkocht hij ook de rechten op zijn stripreeksen Chlorophyl en Clifton waardoor die verder konden verschijnen met nieuwe tekenaars en scenaristen. Guilmard was in 1968 samen met scenarist Hubuc de opvolger voor Chlorophyl. Het duo maakte in 1968 en 1969 de drie lange verhalen Chlorophyl en de Acrobaten, Chlorophyl en het Gifeiland en Chlorophyl en de Ruimtemuizen. Na de publicatie in Kuifje gaf uitgeverij Le Lombard die als album uit in de collecties Jong Europa en Favorietenreeks.

Guilmard en Hubuc maakten echter ook drie korte verhalen van tien tot twaalf pagina's die in de niet-vertaalde pocketreeks Tintin Sélection gepubliceerd werden. Deze verhalen, La Nuit des Noisettes, Chlorophylle et le Réseau Myrtille en Le Groupe Tempête, staan in respectievelijk Tintin Sélection nummer 2, 3 en 4. Daar de integrale reeks van Chlorophyl na de verhalen van Macherot stopt, blijven deze verhalen, en andere onuitgegeven strips van hun opvolgers, verstoken voor latere lezers. Ook de vier korte verhalen die Hubuc daarna in zijn eentje maakte, waarvan een op scenario van Bob De Groot, blijven onuitgegeven in album.

Terug naar overzicht