Onvoltooid project: Arkham door Roberto Ricci en Luc Brunschwig

24 februari 2023 Flashback

Het Batman-tweeluik The Dark Prince Charming van Enrico Marini uit 2017 en 2018 bracht andere projecten teweeg waarbij Franstalige auteurs eigen Batman-comics zouden mogen maken. Een van die projecten was Arkham, door Roberto Ricci en Luc Brunschwig, die naast hun gesmaakte sf-reeks Urban opnieuw zouden samenwerken. Maar toen raakte DC Comics verkocht en kregen de auteurs geen gehoor meer. Onderstaande uitleg verschafte scenarist Brunschwig over het hele opzet en hoe het daarna verder verliep.

"Tussen de projecten die de laatste jaren niet tot stand kwamen, was het meest geavanceerde datgene wat ik waarschijnlijk het meest wilde, genaamd Arkham: een Bruce Wayne-verhaal. Het was een oud idee dat al tientallen jaren in mijn hoofd zat. Het verlangen om een DC-personage te gebruiken en hem op mijn manier neer te zetten. Natuurlijk, toen ik zag dat Enrico Marini het mocht doen, stak ik meteen mijn vinger op in de hoop dat de deur niet zo snel zou dichtslaan als ze was opengegaan. 

Maar nee, phew... Urban (een Franstalig comiclabel, nvdr) nam het over van Dargaud en vertelde me dat er sprake was van een partnerschap tussen DC en hen... DC bood hun de mogelijkheid om Europese auteurs een van hun personages te laten ontwikkelen. Onmiddellijk vertelde ik hun over mijn idee voor Arkham, dat van Bruce Wayne als tiener die steeds gewelddadiger, steeds gestoorder zou worden. Op de chique academie waar hij studeert, slaat hij een jongen in elkaar omdat hij drugs dealt. De rechter besluit een psychiatrische expertise te vragen alvorens te beslissen en Bruce belandt in Arkham in de handen van Harleen Quinzel (Harley Quinn, nvdr), een jonge psychiater die pas in het gesticht van Gotham is aangekomen, en die zal doordringen in de hersenen van de toekomstige Batman. 

Om DC te overtuigen hadden we een paar dingen nodig: een striptekenaar (ik overtuigde Roberto Ricci al snel om mee te doen, het moest de voortzetting worden van onze samenwerking), de volledige en gedetailleerde synopsis van de twee delen die het verhaal zouden vormen, en enkele platen en personagestudies. We stelden het hele dossier samen, dat met veel enthousiasme werd aanvaard, moet ik zeggen... We tekenden zelfs een contract met Urban, terwijl we wachtten om het internationale gedeelte met DC te tekenen. En toen liep alles vast, vooral omdat DC net was opgekocht door een Amerikaanse telecombedrijf dat de helft van het personeel en de leidinggevenden ontsloeg en dat het beleid van DC volledig in vraag stelde.

Vandaag is er geen nieuws meer (we geloven er al anderhalf jaar niet meer in)... Nog minder overtuigd dat het ooit zal gebeuren, want er is net een reeks verschenen die min of meer hetzelfde idee gebruikt van Bruce die naar de psychiater gaat (behalve dat in dat verhaal het om Hugo Strange gaat in plaats van Harleen Quinzel). 

Ik laat je een proefpagina en wat voorstudies ontdekken van een project dat er erg goed uitzag... (Roberto produceerde volgens mij een van de beste proefpagina's die ik ooit gezien heb).