Ongebruikte cover voor Robbedoes en Kwabbernoot

18 juni 2022 Flashback

In 1984 verscheen de eerste druk van Robbedoes en Kwabbernoot 32: De Stiltemakers met onderstaande cover. Het album van Nic Broca en Raoul Cauvin kreeg in 1991 nog eens een herdruk en daar bleef het bij in de reguliere reeks. De ernaast afgebeelde coverillustratie van Broca voor een bedoelde herdruk van het album werd nooit gebruikt.

De drie albums van Broca en Cauvin horen tot de minst geliefde albums uit de reeks, die vele geestelijke stiefvaders kende. De Stiltemakers was hun laatste bijdrage aan de reeks. De albumversie wijkt trouwens af van de versie in het weekblad Robbedoes. De laatste vier pagina's werden herschreven en hertekend om er een ander einde van te maken. In de oorspronkelijke versie wordt de uitvinding om alle geluid op te slorpen in een blok beton gegoten en diep in de zee geworpen. Daar valt het beton door de druk van het water uit elkaar. Het gevolg is dat walvissen zich massaal op land werpen om er te sterven. In de bijgewerkte versie zijn walvisvaarders het slachtoffer. 

Broca kwam uit de tekenfilmwereld en keerde na zijn Robbedoes-albums terug naar zijn natuurlijke habitat, de tekenfilmindustrie. Bij de animatiestudio van Dupuis ontwikkelde hij De Snorkels die dankzij de tekenfilms van Hanna Barbera in diverse landen werd uitgezonden. Tussen 1984 en 1989 liepen vier seizoenen die vijfenzestig afleveringen opleverden. Er verschenen in 1986 en 1987 ook drie albums op scenario van Cauvin, die alle getekend werden door de Italiaanse tekenaar Franco Oneta. De Snorkels kwamen met de andere naam Diskies voor het eerst voor in 1981 in een onafgewerkt stripverhaal van Robbedoes en Kwabbernoot door Broca (zie fragment hieronder). Van De Snorkels tekende hij in 1982 zelf een eerste album als een reclame-uitgave voor Persil. De teksten zijn in zowel het Frans als Nederlands. De tekenaar stierf in 1993.