Cosplayer imiteert “onmogelijke" Spider-Woman van Milo Manara

25 juni 2022 Flashback

In november 2019 verscheen een vertaling van Milo Manara's X-Women bij Dark Dragon Books. Achterin staat een covergalerij van variantcovers die Manara doorheen de jaren voor Marvel tekende. Eentje ervan, uit 2014, staat daar niet bij: een cover voor Spider-Woman #1. "Het mocht niet", liet Dark Dragon Books weten. Toen de comic met die cover oorspronkelijk verscheen, kwam er veel commentaar over onder meer de onmogelijke houding en het héél nauw aansluitend pakje. Manara's Spider-Woman werd bijvoorbeeld met zangeres Nicki Minaj vergeleken.

Uiteraard zorgde die heisa ervoor dat de comic een van de meest gezochte werd van dat moment. Cosplayer Ivy Cosplay recreëerde de bewuste pose met bodypainter JP Designs en kwam tot het resultaat dat je hieronder naast het origineel ziet staan.

Terwijl Manara door de ene werd aangevallen, bijvoorbeeld door parodieën te fabriceren (meestal door minder begaafde tekenaars), namen anderen het voor hem op, vooral omdat in het online gevoerde debat nogal vaak op censuur werd gealludeerd. Collega's zoals Frank Cho (Liberty Meadows) leverden eigen bijdrages aan de toenmalige hetze om Manara bij te staan. Hieronder zie je een illustratie van Spider-Woman door Frank Cho.

Cho's steun aan Manara kreeg nog een staartje. Tot grote verrassing van Cho daagde Milo Manara in 2016 in de laatste tien minuten van een panel over kunst en vrouwen op om hem een originele tekening te schenken. Manara was Cho erg erkentelijk in zijn strijd tegen censuur en gaf hem een Spider-Woman met een vette knipoog (en een duidelijke camel toe). Het talrijk opgedaagde publiek in het auditorium werd uitzinnig en applaudisseerde voor beide heren. En Cho is een aquarel van Manara rijker.