Milo Manara's geschiedenis van de mensheid

8 juli 2022 Flashback

Voor ons, filmfreaks, zal de Bolero van componist Maurice Ravel wel eeuwig verbonden zijn met de stuntelende poging tot seks in de film 10 met Bo Derek als de perfecte tien. Voor Milo Manara was het een kans om in 1999 te schitteren met een werkelijk prachtig salontafelboek dat de titel Bolero kreeg. Er werden slechts 299 exemplaren (misschien ging er eentje verloren in de drukkerij?) uitgegeven door Edizione Di, alle genummerd en gesigneerd door de Italiaanse meester van de erotiek.

Erotiek en minder fraaie uitwassen van de menselijke natuur ops eksueelvlak komt ook in het boek Bolero voor, net zo goed als hardere geweldscènes zoals in Manara's hitserie Borgia. Maar bovenal is het een unieke weegave van de geschiedenis van de mensheid. In vierentwintig stroken zie je tientallen en tientallen mensen van allerlei rassen en volkeren in evenveel verschillende klederdrachten en uniformen door de eeuwen heen passeren.

Download hier een pdf met het integrale boek dat al lang hopeloos is uitverkocht.

Voor wie het allemaal wat rustiger wil bekijken, verwijzen we je door naar onderstaand filmpje. Alle stroken zijn hierin aan elkaar gemonteerd en voorzien van een passende soundtrack. Raad eens welke muziek...