Loco Luke en Lucky Luke

26 november 2022 Flashback

Laten we even een kleine vergelijking maken tussen de weinig bekende krantenreeks Loco Luke, van de Amerikaanse tekenaar Jack A. Warren, en het eerste verhaal van Lucky Luke door Morris. Loco Luke liep in 1935 en 1936 in onder meer New Fun Comics en Popular Comics. Het eerste verhaal van Lucky Luke dateert van 1946. Beide cowboys hebben dezelfde outfit: een grote cowboyhoed, een rood sjaaltje, een geel hemd met zwart vestje en een blauwe jeans met opgerolde pijpen. De soepele, tekenfilmachtige tekenstijl vertoont gelijkenissen en hun beider paarden springen en galoperen vol beweging.

Tot zover de visuele verwantschap, maar we pleiten voor het pure toeval. Zowel Warren als Morris waren tekenfilmliefhebbers en de oorsprong van hun tekenstijl is eerder in die hoek te zoeken. Bovendien dragen hun cowboys kleren in de niet zo unieke basiskleuren geel, rood, blauw en zwart.

Het is echter bekend dat Morris heel wat Amerikaanse strips las en kende. In 1948 reisde hij met André Franquin en Jijé naar Mexico en de Verenigde Staten waar ze kennismaakten met de lokale strips. Morris bleef langer hangen in de VS, waar hij René Goscinny leerde kennen. Tussen 1954 en 1967 onderhield Morris samen met Pierre Vankeer de rubriek 9de Kunst (yep, we hebben die term aan hen te danken) voor het weekblad Robbedoes om Amerikaanse strips voor te stellen. In nummer 1500 behandelde Vankeer Loco Luke waarin hij uitlegt dat deze strip in september 1939 ook in het Franstalige stripblad L'As heeft gestaan. Hij gaf de lezers nog mee dat Morris beweerde dat hij nooit een pagina van Loco Luke had gezien toen hij Lucky Luke creëerde. L'As verdween enkele weken na de eerste publicatie door de beperkingen die werden opgelegd door de naderende Tweede Wereldoorlog.

Over Jack A. Warren en Loco Luke kan je hier meer lezen.