The Joker avant la lettre

20 mei 2023 Flashback

Hieronder vind je de volledige versie van The Man Who Laughs, een stille film uit 1928 van de Duitse expressionistische regisseur Paul Leni. Het verhaal is gebaseerd op de roman L'Homme qui Rit van Victor Hugo. En die ken je van onder meer Les Misérables en De Klokkenluider van de Notre Dame.

Het verhaal portretteert Gwymplaine (gespeeld door Conrad Veidt) die altijd een glimlach op zijn gezicht heeft. De koning heeft die erin gesneden uit wraak voor het verraad van zijn vader. Gwymplaine kan aan de slag in een rondreizend circus waar hij uitgroeit tot een populair idool.

Bill Finger, Bob Kane en Jerry Robinson, de makers van de eerste Batman-verhalen met The Joker, ontkenden dat hun Joker uit 1940 gebaseerd was op het personage uit de film. Ze gaven wel toe dat de grijnslach beïnvloed was door een foto van Veidt uit deze film. In 2005 verscheen een Batman-minireeks door Doug Mahnke en Ed Brubaker met de titel The Man Who Laughs als een hommage aan de film. In 2014 werd deze strip vertaald door RW Uitgeverij als De Man die Lacht.