Geblondeerde Guust Flater in Kopenhaags café Viggo

13 mei 2023 Flashback

Een weetje van Thierry Capezzone (de huidige tekenaar van Pol) die in Denemarken woont. In Frederiksberg, een enclave in de hoofdstad Kopenhagen, bestaat een café met de naam Viggo, Guust (Flater) in het Deens. Vroeger was er ook een café Obelix, maar dat moest de deuren sluiten door een rechtenkwestie. De uitbaters van café Viggo kregen daardoor schrik dat hetzelfde zou gebeuren met hun café, dus vermomden ze hun grote Guust-muurschilderingen in het café door zijn zwarte haren blond te schilderen. 

Op de eerste foto’s zie je de blonde Guust en daaronder foto's van vroeger. Op hun menukaarten staan nagetekende figuren en op panelen aan de muur hangen uitvergrote prenten uit gags van Guust, maar die zijn nu gemaskeerd met gekleurde linten. De ingekaderde Guust uit de jaren 1990 is trouwens niet van André Franquin, maar wel van de in 2022 overleden Belgische tekenaar Mike Deporter die heel wat Guust-illustraties tekende voor postkaarten, T-shirts en merchandising.

Volgens online reviews is het eten in Caf& Viggo erg lekker. Geen experimentele Guust-recepten zoals kabeljauw met aardbeien en chocoladesaus...