John Lennon en Keep on Truckin'

24 maart 2023 Flashback

Op de foto zie je John Lennon in 1971 die in in de Franse badstad Cannes de silly walk van Robert Crumbs Keep on Truckin' nadoet. De gag waarin deze prent voorkomt, verscheen in 1968 in het undergroundblad Zap Comix en het werd een hit.

De pagina is eigenlijk een verstripping van de song Truckin' My Blues Away van Blind Boy Fuller uit 1936. Het vrolijke beeld en vooral de slogan werden gigantisch populair in de hippieperiode — dik tegen de zin van Crumb, die geen hippiefan was — en het werd talloze keren gereproduceerd op T-shirts, posters en andere merchandising, allemaal zonder toestemming van Crumb. Crumbs advocaten hadden er dan ook een hele kluif aan om de vele copyrightinbreuken te bestrijden, van de vroege jaren 1970 tot nog in 2005 toen Amazon voor de rechter werd gesleept. Een van de vonnissen leidde naar een status van het beeld als publiek domein. Een later vonnis maakte er weer copyrightmateriaal van, wat het nu nog steeds is

Toyota bood Crumb ooit 100.000 dollar aan om het beeld te mogen gebruiken in een reclamecampagne, maar hij weigerde het voorstel. Naar eigen zeggen maakte hij Toyota eerst een heleboel andere voorstellen met de bedoeling hen te jennen: "Wat dacht je van een meisje wier hoofd is afgehakt en in de kofferbak van een Toyota is gepropt?" Toen Toyota dat idee afketste, was het helemaal over met hun wens om Crumb voor hun, heu, truck te spannen.

In 2017 gaf gitarist Bob Weir in een interview toe dat het lied Truckin' (1970) van Grateful Dead eveneens was geïnspireerd op Crumbs werk. Space Truckin' (1972) van Deep Purple is ook op deze gag geïnspireerd.