Extra stukje textiel op cover van De Huurling deel 5

6 januari 2024 Flashback

Het volledig met olieverf geschilderde De Huurling van de Spaanse tekenaar Vicente Segrelles is een van de meest herdrukte series van uitgeverij Arboris. Eind 2018 verscheen Het Waterfort, deel 5 van "de definitieve editie". De cover ervan zie je onder deze tekst als eerste staan. Bij eerdere aankondigingen werd de tweede cover verspreid. Zie je het verschil? 

Je zou makkelijk kunnen aannemen dat het extra textiel ter hoogte van de vrouwelijke borstpartij een preutse censuuringreep betreft zoals de laatste paar jaar wel meer het geval is in onze maatschappij. De waarheid is dat de aanpassing al van 2011 dateert voor de derde druk van het album. Via uitgeverij Arboris kregen we een antwoord uit Spanje van Vicente Segrelles himself op de vraag waarom hij de cover heeft aangepast: "Ik weet het niet zo goed meer, maar ik vermoed dat het was omdat er in de Verenigde Staten geen meisjes met geheel ontblote borsten op de omslagen mochten staan. Ik heb het aangepast en het is zo gebleven." De aanpassing bleef trouwens beperkt tot de cover, in het verhaal zijn geen ingrepen gebeurd. Nu niet, vroeger niet. 

Aangezien het origineel van de cover werd bijgewerkt en alle originelen opnieuw zijn gescand voor de nieuwste, "definitieve" uitvoering, siert die bijgewerkte versie bijgevolg de jongste albumuitvoering. De toen voorlopige cover die Arboris eerder verspreidde, maakte gebruik van ouder, digitaal beeldmateriaal voordat de opnieuw gescande originelen beschikbaar waren.

Het kwaliteitsverschil tussen beide coverversies, tussen de oude en de nieuwe scan, is een bijkomend, duidelijk verschil. Deze aangepaste coverillustratie is ook gebruikt voor nieuwere heruitgaves in het Spaans (zie eerste cover hieronder) en Duits (de tweede cover hieronder). In het Frans startte de heruitgave in maart 2019 in de vorm van drie integrales. De cover van Het Waterfort werd voor geen van de drie integrales gerecupereerd.