Terug naar overzicht

Eurovisiesong 1987: een half miljard tv-kijkers voor Belgische strips

14 mei 2022 Flashback

In 1986 won België de grootste zangwedstrijd ter wereld met het liedje J'Aime la Vie van Sandra Kim. Op 9 mei 1987 mocht ons landje dus het Eurovisiesongfestival organiseren. Daar ging heel wat communautair gedoe aan vooraf. De Vlaamse en Waalse staatszenders sturen beurtelings een kandidaat naar het festival. Het jaar waarin de Waalse Sandra Kim won, moest dus opgevolgd worden door een Vlaams jaar. De toenmalige BRT wilde het in Oostende organiseren. Er werd heel wat heen en weer getrokken. Uiteindelijk organiseerde de RTBF het festival op de Heizel in Brussel.

Nu goed, de bijzonder verrukkelijke Frans-Belgische Viktor Lazlo praatte de uitzending aan elkaar. En zoals bij elk editie de traditie is, neemt het organiserend land de kans te baat om de inheemse troeven uit te spelen en aan het publiek te presenteren. In tussenfilmpjes, waarin elk deelnemend land werd voorgesteld, kwamen onder meer de Belgische mode, gastronomie, diverse steden en andere toeristische trekpleisters aan bod. Eén specifiek thema vormde de rode draad in élk van de filmpjes: strips. Dat begon al met het computergeanimeerde introductiefilmpje met de raket van Kuifje in de eerste seconden van de uitzending.

Alle deelnemende zangers, zangeressen en groepen dienden mee te spelen in een geanimeerd filmpje waarin telkens een Belgische stripreeks figureerde. Daarbij hoorden uiteraard internationaal bekende reeksen als Kuifje, Quick en Flupke, De Blauwbloezen, De Smurfen, Lucky Luke, Robbedoes en Kwabbernoot en Bollie en Billie. Ook Suske en Wiske (waarbij zelfs een tekenende Willy Vandersteen was te zien in een filmpje dat de stad Antwerpen moest promoten), Nero, De Kat, Dommel en Clifton passeerden de revue. Verrassender waren meer op volwassenen gerichte reeksen als Canardo, De Duistere Steden, De Dorpsgek van Schoonvergeten en Samber. Een half miljard televisiekijkers bekeek het spektakel. Wie per se de hele rit van drie uur wil uitzitten, kan de complete uitzending via onderstaand YouTube-filmpje bekijken. Vandersteen en zijn speciaal voor het Eurosongfestival gemaakte illustratie (afgewerkt door Paul Geerts) is te zien vanaf 0:35:46 als inleiding voor de Zweedse inzending. De tekening werd op 9 juni 2013 aangeboden op de stripveiling van veilinghuis Bernaerts.

O ja, de Ierse zanger Johnny Logan won voor de tweede keer het festival met het lied Hold Me Now. Van zijn zoontje kreeg hij een geluksbrenger mee... een poppetje van Garfield.

Terug naar overzicht