De eerste samenwerking tussen Jan Bosschaert en Zidrou

31 mei 2024 Flashback

In 2018 verscheen het one-shot Horizontaal, een samenwerking tussen Jan Bosschaert en Zidrou bij Le Lombard in zowel het Nederlands als het Frans. Het was niet hun eerste gezamenlijke productie, maar voor hun eerste strip moeten we terug naar het jaar 1995. Toen verscheen het drieduizendste nummer van het weekblad Robbedoes en Spirou

Het Franstalige nummer was veel dikker dan het Nederlandstalige en het bevatte ook heel wat korte verhalen die je kon lezen én beluisteren via een bijgevoegde cd. Enkel in Spirou stond Bosschaerts kortverhaal Brigade de Boîtes de Nuit waarin een moord in een disco (met slachthuisthema) wordt gepleegd en onderzocht. Dat korte verhaal vind je hieronder. En hier vind je een mp3 om dat verhaal ook te horen.

In 1995 was Zidrou nog maar enkele jaren actief als scenarist van stripverhalen. Volgens Bosschaert liep hij Zidrou jaren later tegen het lijf op een stripevent in Frankrijk. "Hij was onze samenwerking niet vergeten. 'Let op mijn woorden', zei hij, 'ooit wil ik nog eens iets voor jou tekenen'. En zo geschiedde ook: out of the blue kreeg ik een mailtje met de boodschap dat hij iets had dat echt op mijn lijf geschreven was. Hij wilde graag dat ik het tekende omdat ik volgens hem zo goed vrouwelijke emoties weet te vatten." Dat leidde dus naar Horizontaal.

Bron: BM Mag, juni 2018