De echte Guust Flater

22 april 2023 Flashback

Maak kennis met Yvan Delporte (links op de foto) en zijn goede vriend Gaston Mostraet. Delporte was hoofdredacteur van het weekblad Robbedoes en hij zocht een figuurtje om de redactionele pagina's op te vullen. Hij besprak dat met André Franquin. Dat gebeurde tussen pot en pint (en glaasjes cola) in een Brussels café. Toen Franquin en Delporte daar samenzaten, beschreef Franquin hoe hij Guust Flater zag terwijl hij er schetsen van maakte: ietwat sloom, een groot rond hoofd, een neus als een aardappel, zijn haren in de war, niet dom, integendeel zelfs slim, maar altijd druk bezig met futiliteiten... Delporte proestte het uit en zei 'm: "Ik ken hem, ik ken hem! Ik ken exact zo'n kerel! Maar werkelijk dezelfde! Het is mijn maat Gaston!"

Zo kwam het figuurtje niet alleen aan zijn (Franstalige) naam, maar de papieren Guust bestond al in de gedaante van Gaston Mostraet. In die tijd was Mostraet een assistent in een apotheek. Hij droeg een vlinderstrik (net zoals Guust in zijn eerste optreden) en hij experimenteerde tijdens de pauzes van zijn baas met alcoholmengsels. Zijn specialiteit was kummel, een likeur op basis van komijn. Vrienden van hem hadden een meeuw die ze Gaston noemden. Hij had zelf de bijnaam "Le Grand Gaston" (De Grote Gaston).

Gaston Mostraet overleed in 2014. Hij werd 87 jaar. Hij overleefde zowel Delporte (overleden in 2007) als Franquin (overleden in 1997).