Terug naar overzicht

Beroemde fans van Milton Caniffs Dragon Lady

17 december 2022 Flashback

Flashback naar oktober 1939. De grote Amerikaanse tekenaar Milton Caniff (Steve Canyon, Terry and the Pirates) schildert een portret van de Dragon Lady uit Terry and the Pirates voor de grote filmmaker en acteur Orson Welles (Citizen Kane, The Lady from Shanghai, The Third Man). Welles bedankte hem daarna met een briefje.

Van Caniff is geweten dat hij prints liet maken van de Dragon Lady om ze handmatig met waterverf in te kleuren voor fans die om origineel artwork vroegen. Speciaal voor Orson Welles schilderde hij een andere tekening. Het dateert van een jaar na het beroemd geworden radiohoorspel War of the Worlds waarin Orson Welles tijdens dat hoorspel zo geloofwaardig in een fake nieuwsuitzending berichtte over een invasie van aliens dat er paniek uitbrak bij luisteraars. Het maakte van hem een ster. Ook Caniff was een fan.

Orson Welles was niet zozeer een striplezer, maar hij hield wel erg van de krantenstrips van Milton Caniff, net zoals schrijver en Nobelprijswinnaar Literatuur John Steinbeck (The Grapes of Wrath, Of Mice and Men, East of Eden) die Caniff brieven stuurde waarin hij de Dragon Lady prees en die ook al om tekeningen van haar vroeg. Andere beroemde liefhebbers van Caniffs werk waren Roy Liechtenstein (die een prent uit Steve Canyon uitvergrootte tot een pop-artschilderij), regisseur Federico Fellini (die eveneens correspondeerde met Caniff), muzikant Bing Crosby, schrijver Umberto Eco, Playboy-baas Hugh Hefner en Edward VIII, de hertog van Windsor. Twee jaar na de uitwisseling van Caniffs tekening en het dankwoordje van Welles schreef de filmmaker opnieuw brieven naar de tekenaar. Dat was na de première van Welles' Citizen Kane, een film die voor vele cinefielen een van de beste films ooit gemaakt is.

Volgens een minder geciteerde bron maakte Caniff zijn tekening op verzoek van Welles himself omdat de filmmaker jaloers was op een tekening van de Dragon Lady die Caniff voor acteur Joseph Cotton had gemaakt. Cotton speelde samen met zijn vriend Welles in de films Citizen Kane, The Magnificent Ambersons, Journey into Fear en The Third Man. Voordat er nog sprake was van die films, en vóór Caniffs tekeningen voor beide heren, speelde Cotton voor diverse theater- en radiohoorspelproducties van Welles.

Philippe Berthet en Yann baseerden zich voor de tekenaar in hun reeks Pin-Up trouwens op Caniff. De pilotenreeks Terry and the Pirates bood ook inspiratie voor Buck Danny (met de Dragon Lady die te herkennen is in Lady X). Caniffs realisme beïnvloedde dat van Jijé, Albert Uderzo, Eddy Paape, Jean Giraud, Maurice Tillieux, Victor Hubinon en vele anderen. Ook Willy Vandersteen kende zijn werk. De Draken Lady in het Suske en Wiske-verhaal De Sissende Sampan is een rechtstreekse verwijzing. Caniffs Dragon Lady alias Madam Deal alias Lai Choi San is dan weer gebaseerd op de gelijknamige, twintigste-eeuwse Chinese piratenleidster.

Terug naar overzicht