1 of 37
Jeugdstrips (6)
Met dank aan Jeanet Scheepers (Het Beeldverhaal), Filip Troch (Stripweb), Kurt Vander Meeren (De Poort), Veerle Van der Wee (Gobelijn) en Bjorn van Lent (Neat Stuff).
Op basis van aanbevelingen en tips van enkele stripspeciaalzaken in Vlaanderen en Nederland stellen we regelmatig een gevarieerde selectie van jeugdstrips voor. Deze worden achteraf gebundeld in een te downloaden pdf. Deze week: schoolmeisjes, dansmeisjes, heksenmeisjes, Pokémonjagers, sf, eenhoorns, verzetskinderen en een wsjngn n d prhstr.
Brugpieper Roos Vink (Jan Vriends, Syndikaat, reeks loopt nog, sinds 2019, vanaf 10 jaar)
"Roos Vink is de allerkleinste en jongste brugklasser op de grootste school van het land, het Enigmacollege. Ze heeft de vreemdste leraren, heeft constant ruzie met de conciërge en wordt geregeld naar de rector gestuurd. Toch houdt Roos zich dapper staande. Bij Roos thuis is het gelukkig gezellig en fijn, met haar lieve ouders, grote broer, kleine zus en haar hondje Marie.
De strips van Roos Vink staan sinds 2007 elke week in tijdschrift Tina."
Dance Academy (Crip + BeKa, Ballon media / Standaard Uitgeverij, reeks loopt nog, sinds 2009, vanaf 9 jaar)
Dance Academy volgt de avonturen van de drie hartsvriendinnen Julia, Lucy en Laila, schoolmeisjes die leren dansen bij Danca Academy. Ze volgen lessen ballet en moderne jazz, vanaf deel 3 gevolgd door Afrikaanse dans. De albums bestaan uit gags, met uitzondering van deel 10, dat een compleet verhaal is. Sommige gags gaan over een groep jongens die hiphop dansen op dezelfde school.
In 2010 werd de stripreeks bewerkt tot Franstalige jeugdromans, geschreven door Caroline Roque, de ene helft van het scenaristenduo BeKa. De andere helft heet Bertrand Escaich. Ze zijn twee voormalige biologen die een gezamenlijke passie hadden voor Afrikaanse dans en cinema. Van de stripreeks zijn meer dan een miljoen albums verkocht in diverse talen.
De Kronieken van het Universum (Info Römling + Richard Marazano, Doedeldus, reeks loopt nog, sinds 2022, vanaf 13 jaar)
Sf-reeks van Richard Marazano (Het Chimpansee-syndroom, Zéro Absolu, Genetiks) voor tekenaar Ingo Römling (Malcolm Max). Deze laatste, een Duitser, is ook actief voor diverse comicreeksen van Star Wars. Deze reeks verschijnt in het Frans bij Dargaud en er zijn al drie albums uit. Het concept: "Vijf leerlingen gaan met ‘de Decaan’, een mysterieuze, stokoude figuur, op zoek naar wijsheid en kennis."
"Een groep studenten van de Academie van Universele Historische Wetenschappen is met hun decaan op een verkenningsmissie aan boord van de Thucydides. Aan de rand van Alpha Cygna wordt hun schip opeens opgezogen door een tot op dat moment onbekend galactisch fenomeen. Gestrand, maar nieuwsgierig en vastbesloten, gaan Oot-Jah, Mark, Qsi, Polly en Adya op een mysterieuze planeet op onderzoek naar het fenomeen waar ze het slachtoffer van zijn geworden. In de tempel van een oude beschaving ontdekken ze iets belangrijks wat hun kennis over het hele universum weleens op zijn kop zou kunnen zetten..."
Evi en Eenhoorn (Dana Simpson, Uitgeverij De Fontein, reeks loopt nog, sinds 2020, vanaf 8 jaar)
"Evi verveelt zich en ketst steentjes over het water. Tot er een steen tegen een eenhoorn ketst. En Evi een wens mag doen. En ze wenst dat de eenhoorn in kwestie haar bestie wordt. Dus laveert Evi nu door alle basisschoolproblemen met een eenhoorn aan haar zijde. Niks mis met een beetje narcisme en hooghartigheid op zijn tijd als dat betekent dat je beste vrienden bent met een eenhoorn. Toch?
Deze stripreeks is smullen voor heel veel leeftijden. Casper & Hobbes, als Casper een meisje van negen was en Hobbes een eenhoorn."
De Amerikaanse Dana Simpson creëerde het oorspronkelijke Heavenly Nostrils in 2012 als een webcomic. In 2015 veranderde de reeksnaam in Phoebe and her Unicorn toen de strip in meer dan honderd kranten gepubliceerd raakte. Op 30 maart 2025 hield de dagelijkse krantenpublicatie op. De stripreeks loopt echter door met rechtstreeks in album te verschijnen verhalen.
Tot voor enkele jaren geleden bestond er een (teken)filmproject voor achtereenvolgens Amazon en Nickelodeon. Bij deze laatste strandde het na een verandering van producers. De nieuwe verantwoordelijken meenden dat de tekenfilmreeks niet zou aanslaan bij jongetjes.
FRNK (Brice Cossu + Olivier Bocquet, Dupuis / Diedeldus, reeks loopt nog, sinds 2017, vanaf 9 jaar)
Weesjongen Frank zet het op een lopen wanneer hij in het weeshuis, dat hij net deels sloopte, hoort dat zijn doodgewaande ouders net zo goed nog in leven kunnen zijn. Hij heeft niet meer dan vage plannen over zijn volgende stap. De planning die hij heeft, wordt dan nog behoorlijk drastisch in de war gestuurd door een hond, een sabeltandtijger en vleesetende planten. Want o ja, dat vergaten we te melden, ergens middenin, hij weet zelf niet hoe, raakt Frank in de prehistorie verzeild. Niets van wat hem zo vertrouwd is, heeft dezelfde reis gemaakt. Zijn smartphone wel, maar die heeft (uiteraard) geen netwerk. Om te overleven moet Frank dus terugvallen op zijn moderne kennis. Ook in zijn communicatie trouwens, want hij is niet alleen. Alles van nul opbouwen dan maar? Te beginnen met klinkers.
Dit in essentie eenvoudige, maar origineel opgevatte plot, is de aanzet van een nieuwe jeugdserie die het in Frankrijk erg goed doet. In vertaling moest het kleinere uitgeverslabel Diedeldus het stokje van Dupuis overnemen vanaf deel 5. Deze stripreeks is nochtans een van de meest eigentijdse producties voor de jeugd. Frisse, dynamische tekeningen door Brice Cossu en inkleurder Yoann Guillo en een evenwichtig en humoristisch verhaal uit de koker van Olivier Bocquet. Nooit moraliserend, wel ongedwongen correct en spontaan. Zo hoort een moderne jeugdstrip te zijn.
Hexeleintje (Paola Antista + Sylvia Douyé, Diedeldus, reeks loopt nog, sinds 2021, vanaf 9 jaar)
Fantasyreeks waarin we de jonge heks Hexeleintje volgen. Zij maakt kennis met de wonderen van magie en zoekt haar plaats in een magische wereld vol betoverde dieren, heksen en tovenaars, de een al sympathieker dan de ander. In Frankrijk houden ze er alvast van. De lezers van Mickey verkozen Hexeleintje tot beste strip van het jaar. Scenarist Sylvia Douyé heeft ook de gagreeks Girlz en Zwarte Zorya, de sequelspin-off van Het Kristallen Zwaard, op haar naam staan
"Hexeleintje is nieuw in de cursus Cryptozoölogie, waar ze alles hoopt te leren over haar passie: de studie van legendarische dieren! Gedragsanalyse, magische verzorging en africhtin staan op het programma. Maar het kostbare diploma krijg je niet zomaar... Hexeleintje zal zich niet alleen moeten verdiepen in hydra’s, vampiers en griffioenen, maar ze zal ook haar nieuwe klasgenootjes moeten leren kennen. Sommigen van hen zullen vrienden worden, anderen vijanden..."
Kinderen in het Verzet (Benoît Ers + Vincent Dugomier, Le Lombard, reeks loopt nog, sinds 2017, vanaf 9 jaar)
Wat Jeroen Olyslaegers zo mooi weet te schetsen in zijn roman Wil hebben we ons vaak afgevraagd: hoe zouden we zelf reageren in een vergelijkbare crisissituatie. Zouden we eenzelfde gelatenheid vertonen of zouden we — zo willen we graag geloven — het de bezetter toch moeilijk proberen te maken? De dertienjarige François worstelt met hetzelfde dilemma. De mensen uit zijn klein Frans dorpje zijn een beetje de kluts kwijt tijdens die eerste dagen van de bezetting, terwijl hij maar één missie lijkt te hebben: die Duitsers moeten weg! Elk gevoel voor nuance is weg bij de jonge rebel: zwart-witdenken is gelukkig nog toegelaten op die leeftijd... Toch zien we ook bij hem gaandeweg de twijfels rijzen en komen er gaatjes in zijn pantser, zeker als het gaat om het oorlogsweesje Lisa dat al snel zijn pad kruist.
Vincent Dugomier heeft hier een heerlijk scenario neergepend dat op een geloofwaardige manier dit aspect van de oorlog onder de aandacht brengt. Er zijn al heel wat strips over de Tweede Wereldoorlog verschenen, maar zelden waren ze zo puur en zo beklijvend. Ook de tekeningen van Benoît Ers weten perfect de sfeer van dat eerste oorlogsjaar te vatten zonder dat hij voor een hyperrealistische aanpak kiest.
In een interview meldde Dugomier dat hij ons wil meevoeren tot aan het einde van de oorlog om de avonturen van de jonge verzetsstrijders te vertellen. Het vooropgestelde plan om dat in zeven albums te doen, is al lang overschreden. Er kwamen intussen ook nog Franse romanversies bij en een succesvol escape room-boek. In de Franse editie eindigt elk album trouwens met een klein historisch achtergronddossier, iets wat in de Nederlandse versie jammer genoeg achterwege blijft.
Pokémon - Het Grote Avontuur (Mato + Hidenori Kusaka, Panini, reeks loopt nog, sinds 2023, vanaf 8 jaar)
"De strip Pokémon - Het Grote Avontuur verschijnt nu voor het eerst in het Nederlands! Deze spannende verhalen geven een eigenwijze, frisse kijk op de bijzondere wereld van Pokémon. Dit stripverhaal is gebaseerd op de Pokémon-games en begint bij het allereerste begin: een jonge hoofdrolspeler — Red — gaat eropuit in een wereld die wordt bevolkt door wonderlijke wezens, Pokémon! Je ziet hoe Red nieuwe vrienden maakt die hem tijdens zijn avonturen zullen helpen: Professor Oak, de Gym Leiders Brock en Misty. Je bent erbij als hij voor het eerst Pikachu ontmoet en veel andere, unieke Pokémon die hem vergezellen op zijn reis. En hij kruist het pad van een geheimzinnige groepering met kwade plannen: Team Rocket...
Pokémon - Het Grote Avontuur is een feest voor iedereen. Of je nu een oude fan bent die graag herinneringen ophaalt aan dierbare Game Boy-games, of een jonge fan die zich voor het eerst verdiept in de oorsprong van Pokémon, of als je gewoon graag een spannende avonturenstrip leest: de verhalen van Red, Pikachu en al hun vrienden stellen je niet teleur."
Snapdragon (Kat Leyh, First Second Books, 2020, vanaf 10 jaar — Engelstalig)
In het stadje waar Snap woont, leeft er ook een heks. Tenminste, zo gaat het gerucht. Maar in werkelijkheid is Jacks gewoon een oude dame die skeletten van aangereden dieren online verkoopt, nadat ze een klein ritueel heeft uitgevoerd om hun geesten tot rust te brengen. Het is griezelig, zeker, maar Snap vindt het ook wel cool. Ze sluiten een deal: Jacks leert Snap hoe ze voor de baby buidelratten moet zorgen die Snap heeft gered en Snap helpt Jacks met haar werk. Maar als Snap Jacks begint te leren kennen, realiseert ze zich dat Jacks wel eens over echte magie zou kunnen beschikken. Bovendien zou ze te maken hebben met het verleden van Snaps familie én ontdekt Snap de vreemde magie in zichzelf.
Kat Leyh is een schrijfster en artiest uit Chicago. Ze is vooral bekend als de huidige co-schrijver en covertekenaar voor de stripreeks Lumberjanes, en voor haar queer superheldenwebcomic Supercakes.
The Moth Keeper (K. O'Neill, Random House Graphic, 2023, vanaf 8 jaar — Engelstalig)
Anya is eindelijk een Moth Keeper, de beschermer van de maanmotten die ervoor zorgen dat de Nachtleliebloem één keer per jaar kan bloeien. Haar dorp heeft de bloem nodig om te blijven bloeien en Anya is enthousiast om haar waarde te bewijzen en haar dankbaarheid aan haar vrienden te tonen met haar acties, maar wat gebeurt er als een Moth Keeper zijn niet precies is wat Anya dacht dat het zou zijn Nacht na nacht is het eenzaam in de woestijn, met slechts één lantaarn als licht. Toch wil Anya graag haar waarde bewijzen, haar vrienden en haar dorp bedanken. Maar is het de prijs waard? En toch klopt er iets niet. Als Anya een glimp opvangt van dat ene ding dat zou kunnen vernietigen wat ze zou moeten beschermen, moeten haar dorp en de maanmotten de gevolgen dragen.
De uitgeverij prijst The Moth Keeper aan voor fans van de rijke fantasie van Hayao Miyazaki en de magische avonturen van de manga- en animereeks Witch Hat Atelier.
K. O'Neill, oftewel Kay/Katie O'Neill, houdt zich aan de aanspreking "hen" en komt uit Nieuw-Zeeland. Hen streeft ernaar boeken te maken met thema's als vriendelijkheid, inclusiviteit en welzijn, met werelden waarin kinderen kunnen spelen en personages met wie ze deze ideeën kunnen verkennen. Met de webcomicreeks The Tea Dragon Society, uitgegeven in vier albums, won hen een sliert Eisner - , Harvey- en andere awards. Die jeugdreeks vertelt over de leerling-smid Greta die gefascineerd raakt door "theedraken" nadat ze er een heeft gered.
1 of 37