1 of 33
Jeugdstrips (5)
Met dank aan Jeanet Scheepers (Het Beeldverhaal), Filip Troch (Stripweb), Kurt Vander Meeren (De Poort), Veerle Van der Wee (Gobelijn) en Bjorn van Lent (Neat Stuff).
Op basis van aanbevelingen en tips van enkele stripspeciaalzaken in Vlaanderen en Nederland stellen we regelmatig een gevarieerde selectie van jeugdstrips voor. Deze worden achteraf gebundeld in een te downloaden pdf. Deze week: beste vriendinnen, vechtende vijanden, piraten, grappige insecten, griezelstrips en meer.
Bff's (Philippe Fenech + Christophe Cazenove, Ballon Media / Standaard Uitgeverij, reeks loopt nog, sinds 2016, vanaf 12 jaar)
Een beste vriend is als een klavertje vier: moeilijk te vinden en je hebt geluk als je er eentje hebt! Jessica — Jess voor de vrienden — heeft meerdere vriendinnen. Zelf is ze een doodgewone tiener die herkenbare avonturen beleeft met haar Bff's. Die hebben elk hun unieke eigenschap. Zo is Cécile de brutale, manonvriendelijke meid die alle jongens afwimpelt en is Christy het vreemde gothicmeisje waar Jess leuke anekdotes aan overhoudt. In de gags wordt het belang van ware vriendschap keer op keer gedemonstreerd.
Geen enkel thema ontsnapt aan het oog van scenarist Christophe Cazenove. En deze strip rakelt vast en zeker enkele herinneringen op uit de jeugd van oudere lezers. Philippe Fenech is tegenwoordig ook een tekenaar van de komische reeks Idefix en de Onverzettelijken, een spin-off van Asterix naar de gelijknamige animatiereeks.
Bunnie vs Monkie (Jamie Smart, Gottmer, reeks loopt nog, sinds 2023, vanaf 8 jaar)
"Welkom in het Bos. Maar pas op, er heerst chaos! Bunnie het konijn en zijn vrienden Wienie de eekhoorn en Big het varken leefden er vredig samen tot de aap Monkie een noodlanding maakte in zijn raket en besloot de macht te grijpen. Nu zet Monkie wanneer hij maar kan de boel op stelten, geholpen door de gestoorde uitvindingen van het stinkdier Stinkie de uitvinder. Maar Bunnie laat dat natuurlijk niet zomaar gebeuren. Zet je schrap, want het grappigste gevecht ooit is begonnen!
Bunnie vs Monkie is een krankzinnig grappige serie strips van de Britse auteur en illustrator Jamie Smart, perfect voor fans van Dog Man. De avonturen van Bunnie en Monkie zijn te lezen in compacte graphic novels. Laat dit maffe duo en hun vriendjes je hart veroveren met hun bizarre plannen om het bos te beschermen en de wereld te veroveren!"
De Campbells (José Luis Munuera, Dupuis, 5 delen, 2014-2018, vanaf 9 jaar)
Maak kennis met de piraat Campbell. Na de moord op zijn vrouw staat hij alleen in voor de opvoeding van zijn twee dochters. Zijn grootste vijand is Inferno, een doortrapte piraat die nooit werd gestraft voor de moord op Campbells vrouw. Inferno heeft liever ook closure, maar dan op een ineens drastische manier door te proberen de Campbells voorgoed uit te schakelen.
De Campbells was José Luis Munuera's eerste stripreeks die hij volledig zelf schreef. Had-ie veel eerder moeten doen. Op een voor jongeren aangepaste, moderne vertelwijze gaat hij net heel erg klassieke verhalen achterna naar het voorbeeld van naar eigen zeggen Hoempa-Pa, Johan en Pirrewiet en de Robbedoes en Kwabbernoot-verhalen uit de jaren 1960-1970, maar ook naar stamvaders als Jean-Michel Charlier met een Errol Flynn-achtige held in de hoofdrol. De dosering van humor, gevoelens, drama en knetterende dialogen is buitengewoon goed geslaagd. De souplesse waarmee hij te werk gaat, manifesteert zich zowel in de vertelling als de vormgeving van het verhaal. De ene originele vondst volgt op de andere terwijl hij trouw blijft aan voorgeschreven tradities die hij slim aanpakt. Elk nevenpersonage is een geschenk, van de klunzige rivaal Carapepino tot de vier Dalton-achtige gangsters.
De Omgekeerde Rivier (Doet + Male L'Hermenier naar de roman van Jean-Claude Mourlevat, Diedeldus, 2 delen, 2021-2022, vanaf 9 jaar)
De Omgekeerde Rivier is een avontuurlijk tweeluik in een fantasywereld. Het door Steven Dhondt getekende one-shot Oceaankind is eveneens gebaseerd op een roman van Jean-Caude Mourlevat.
"Heel ver van hier woont Tomek, onze held, in een klein dorp, waar hij een kruidenierszaak openhoudt, de enige van het dorp. Je vindt er alles, dus iedereen komt er over de vloer. En toch verveelt Tomek zich, en droomt hij over een leven vol avontuur. Op een dag komt er een jong meisje zijn winkel binnen: ze koopt een zuurstok... en vraagt Tomek of hij ook water van de Qjar, een rivier, verkoopt. Die rivier stroomt in de omgekeerde richting en wie van het water drinkt, zal nooit sterven. Tomek heeft er nog nooit van gehoord en het meisje gaat teleurgesteld weer op pad. Tomek is op slag verliefd op het onbekende meisje... en het avontuur lonkt!"
Grieselstate (Clément Lefèvre + Mate L'Hermenier, Diedeldus, reeks loopt nog, sinds 2025, vanaf 10 jaar)
Grieselstate moet een vierdelige stripreeks opleveren, gebaseerd op het jeugdboek van de Britse schrijver Anthony Horowitz. De vertaling van de roman verscheen in 1988 en kende tot 2002 veertien herdrukken. In 1992 volgde een tweede boek, De Graal van het Kwaad. Horowitz is bekend van onder meer de reeksen Alex Rider, De Diamant-broertjes en De Kracht van Vijf. Hij schreef ook nieuwe verhalen van Sherlock Holmes en James Bond. Voor tv schreef hij mee aan reeksen als Midsommer Murders, Agatha Christie's Poirot, Crossbow en Robin of Sherwood. Meerdere van zijn boeken raakten verfilmd, bijvoorbeeld Stormbreaker (naar Bolbliksem), Just Ask for Diamond (De Maltezer Erfenis), South by South East (De Jongen die te veel Wist) en dan is er ook nog de tv-reeks Alex Rider.
"David Eliot wordt weggestuurd van de prestigieuze school waar al zijn voorouders hebben gestudeerd. Als straf sturen zijn ouders hem naar Grieselstate, een internaat berucht om zijn strenge regels. Maar noch David, noch zijn ouders beseffen waar hij terecht zal komen… De nieuwe school, een immens kasteel, ligt op een afgelegen eiland. De leraren vertonen bizarre gewoontes en ook de leerlingen gedragen zich vreemd. Grieselstate verbergt een duister geheim dat David en zijn nieuwe vrienden, Jill en Jeffrey, vastberaden zijn te ontrafelen."
Hilda (Luke Pearson, Scratch Books, 6 delen, 2015-2020, vanaf 8 jaar)
Bekend van de tekenfilmreeks op Netflix waarvan tussen 2018 en 2023 drie seizoenen liepen, goed voor vierendertig afleveringen en de film Hilda en de Bergkoning.
Hilda is een pittig meisje dat samen met haar moeder in een klein huisje op op het platteland woont. Daarnaast loopt er ook nog een grappig huisdiertje in en uit: Takkie, een hondachtig wezentje met een minigewei. Dat is trouwens niet het enige rare creatuur dat het vreemde Hilda-universum bewoont. In zijn stripverhalen vergast auteur Luke Pearson ons namelijk niet alleen op trollen en reuzen, maar passeren er onder andere ook nog onzichtbare dwergen, een vreemd houtmannetje met een reusachtige villa, een verdwaalde watergeest en rondvliegende super furry animals de sprookjesachtige revue. Hilda bejegent ze allemaal met het nodige respect en toont in haar kinderlijke naïviteit niet de minste verbazing als ze hen in de buurt tegenkomt.
Ook al is de Hilda-reeks in de eerste plaats bedoeld voor de jongere striplezers, Pearson heeft doorheen de jaren ook een serieuze fanbasis opgebouwd bij een volwassen publiek. Je kan dan ook niet anders dan onder de indruk zijn van zijn inventieve verhaaltjes (waar je zelfs de nodige kritiek op de moderne samenleving uit kan distilleren) en zijn prachtige tekeningen die nét de juiste dosis nostalgie bevatten om de vintageliefhebber (en wie is dat niet tegenwoordig?) over de streep te trekken. De sfeer en setting doen heel Noord-Europees aan, ook al krijg je nergens een exacte geografische situering. Tijdloze klasse!
Insecten (Nathan Cosby + Christophe Cazenove / François Vodarzac, Ballon Media / Standaard Uitgeverij, reeks loopt nog, sinds 2014, vanaf 6 jaar)
Insecten ligt in het verlengde van Dino's, Diep in de Zee, Een Zoo Vol Verdwenen Dieren, Vreemde Vogels en andere gagreeksen met een leerzame insteek. Op elke pagina worden tekens andere insecten voorgesteld rond wie een grap wordt gebouwd en over wie je tegelijk wat opsteekt. Dat lesje is in veel gevallen kernachtig samengevat door middel van een kwartetkaart waarop de sterke punten van het insect staan. Vele interessante, minder gekende of alom gekende feiten over bijvoorbeeld mestkevers, vliegen, mieren, duizendpoten en andere met antennes voorziene schepseltjes passeren de revue. Op het einde van het album kan je nog even een kwisje oplossen om te zien of je wel goed hebt opgelet of je leest er andere pagina's met weetjes.
Voor wie dit album enkel voor het plezier wil lezen en geen boodschap heeft aan de educatieve meerwaarde, is dit geen miskoop. De opbouw is zoals bij elk gagalbum en zoals in elk van die albums zijn er enkele geslaagde grappen die de middelmaat van de rest goedmaken. Een schaterlach hoef je niet te verwachten, maar je moet het de makers nageven dat hun aanpak werkt. Ze geven karakter aan de insecten, ze stofferen hun ideeën met leuke vondsten, zoals een Sergio Leone-westernversie van een confrontatie tussen een spinnendoder en een kruisspin en elders kent een oorlog tussen twee mierenhopen epische proporties.
Mandarijntje (Amelia Navarro + Sergio Salma, Diedeldus, reeks loopt nog, sinds 2023, vanaf 7 jaar)
Mandarijntje bestaat uit korte verhalen die soms grappig, soms ontroerend en altijd herkenbaar en ontwapenend zijn. Scenarist Sergio Salma komt beslagen op het ijs in dit genre. Hij is zelf de auteur van de jeugdreeks Nathalie die tussen 1992 en 2004 bij Casterman liep. Hij was ook een grote vriend van André Geerts die hij hielp met sommige scenario's van Jojo. Amelia Navarro debuteert met Mandarijntje als striptekenaar.
"Het zijn niet de ouders die de kinderen maken. Het is net omgekeerd. Voor Amanda ging alles goed. Ze had een normaal leven, met hoogtes en laagtes. En toen zijn haar ouders gescheiden. Ze moest op zoek naar een nieuw evenwicht. Een week met mama, in de stad, gaan shoppen en een stadsleven leiden, en een week met papa, op het platteland, genieten van de natuur. Natuurlijk doet zowel papa als mama z’n best om de beste ouder te zijn, maar tegelijk weet Amanda — Mandarijntje voor haar beste vrienden — even niet meer wie ze is..."
Nightlights (Lorena Alvarez, Nobrow, 2019, vanaf 8 jaar — Engelstalig)
Elke nacht verschijnen er kleine sterren uit het donker in de slaapkamer van de jonge Sandy. Ze vangt ze en creëert wonderlijke wezens om mee te spelen tot ze in slaap valt. 's Ochtends brengt ze de wezens weer tot leven in de grillige tekeningen die overal in haar kamer te zien zijn. Op een dag verschijnt Morfie, een mysterieus bleek meisje, op school. En zij weet alles over Sandy's tekeningen...
Nightlights is een prachtig verhaal over angst, onzekerheid en creativiteit, uit de betoverende verbeelding van Lorena Alvarez. Zij is geboren en getogen in Bogotá, de hoofdstad van Colombia. Ze illustreerde voor kinderboeken, onafhankelijke publicaties, reclame- en modetijdschriften. Sinds 2008 maakt ze deel uit van La Procesión Puppet Club, een experimentele poppenspelgroep van illustratoren en beeldend kunstenaars. Nightlights is meermaals vertaald, nog niet in het Nederlands echter.
In 2019 verscheen met Hicotea nog een vervolg, dat omschreven werd als Raina Telgemeier meets Miyazaki met een Latijns-Amerikaanse twist. In Hicotea dwaalt Sandy tijdens een schoolreisje naar een rivier af van haar klasgenoten en ontdekt een leeg schild van een schildpad. Als ze door het donkere gat gluurt, bevindt ze zich plotseling in een magisch rijk. Gevuld met beelden, schilderijen en boeken is het schild van de schildpad een museum van de natuur. Maar één schilderij is niet af en de schildpad heeft Sandy's hulp nodig om het af te maken.
The Creepy Case Files of Margo Maloo (Drew Weing, Eleanor Davis, First Second, 3 delen, 2016-2021, vanaf 8 jaar — Engelstalig)
De kinderen van Echo City weten één ding dat de volwassenen niet weten: in elk donker steegje en verlaten gebouw schuilt een monster! Als Charles Thompson naar de stad verhuist, ontdekt hij dat er maar één meisje in de stad is dat weet wat ze moet doen, de mysterieuze Margo Maloo, monsterbemiddelaar. Maar is deze stad ook groot genoeg voor mensen en monsters?
The Creepy Case Files of Margo Maloo is een nog steeds lopende webcomic van Drew Weing en zijn vrouw Eleanor Davis, die zijn tekeningen inkt, over kinderen die de grote stad verkennen en de dingen die ze vinden. De avonturen werden gebundeld in drie hardcoveralbums van 128 tot 144 pagina's op liggend formaat door First Second Books. Op 26 maart 2025 verschijnen herdrukken in slappe kaft.
1 of 33