Batman: Damned 1-2

Tekenaar(s)
Lee Bermejo
Scenarist(en)
Brian Azzarello
Uitgeverij
Dark Dragon Books
Verschijningsdatum
oktober 2020

Zonder ballast

Nadat vorige maand de eerste twee delen van Batman: White Knight verschenen, gaat uitgeverij Dark Dragon Books deze maand verder met de ingezette vleermuiskoers. Dit keer zijn de eerste twee delen van de miniserie Damned aan de beurt.

Alleen al de geweldige tekeningen van Lee Bermejo rechtvaardigen een aankoop. Zijn pagina's zijn net schilderijen waar je lang van kan genieten. Jammer dat zijn comicproductie redelijk beperkt is, maar de meeste lezers zullen hem kennen van de Batman-uitgaven. Behalve van Damned-verhaallijn is hij bekend van de one-shots Joker en Noël. Het uiterlijk van Joker, zoals gespeeld door acteur Heath Ledger in de Batman-film The Dark Knight, was geïnspireerd op de visuele versie zoals Bermejo hem had getekend in Joker.

Voor zijn verhaal houdt senarist Brian Azzarello het redelijk overzichtelijk, maar we vinden het niet zijn magnus opus. Op sommige punten vinden we het soms bijna filosofisch overkomen. Batman ontwaakt in een ambulance, net wanner een iets te nieuwsgierige broeder zijn masker wil verwijderen. Met het nodige geweld weet hij te ontsnappen. De mysterieuze antiheld John Constantine helpt hem onder te duiken. Later ontdekt Batman dat zijn aartsvijand Joker is vermoord en hoewel hij op de plek van de misdaad aanwezig is geweest, kan hij zich niets herinneren. In het tweede deel gaat de zoektocht verder en komt het tot een confrontatie met een andere bekende tegenstander uit het Batman-wereldje.

Net als White Knight valt ook deze verhaallijn onder de Black Label-imprint van DC Comics en daarmee buiten de reguliere continuïteit. Het voordeel hiervan is dat auteurs goede verhalen kunnen presenteren zonder dat ze rekening moet houden met allerlei ballast uit het verleden, een eigenschap die veel superhelden met elkaar delen.

DAI HEINEN

Reeks
Batman: Damned
Deel
1-2
Pagina's
56
Uitvoering
Softcover
Genre(s)
actie
comic
drama
superheld
Extra
deel 1 en 2 van trilogie