Carthago 10: De Afgrond Gluurt Terug

Tekenaar(s)
Ennio Bufi
Scenarist(en)
Christophe Bec
Uitgeverij
Daedalus
Verschijningsdatum

Wereld van verschil

In deze bespreking worden zowel Carthago deel 10 als Carthago Adventures deel 6 besproken.

Dubbel Carthago-leesplezier deze keer, maar om het grote geheel beter te begrijpen, adviseren we je om eerst Carthago Adventures deel 6 te lezen.

In 1949 ontdekt avonturier Wolfgang Feiersinger in het Amazonewoud een bron die zijn leven zal veranderen. In 1996 vraagt hij zijn broer Harry om hun beider zus te gaan zoeken die verdwenen is in dezelfde omgeving. Harry krijgt hulp van Landon Donovan en samen gaan ze dieper de wildernis in. Het verhaal leest meer als een soort reisverslag, maar wanneer ze op hun plek van bestemming zijn aangekomen, volgen de actiescènes elkaar snel op. Donovan ontdekt een familiegeheim wat grote gevolgen zal hebben.

Carthago Adventures hebben we altijd graag gelezen en dit album is zeker een toegevoegde waarde. Als losstaand verhaal is het goed te volgen en je hoeft niet eerst de voorgaande vijf delen te herlezen. De tekeningen van de in ons taalgebied onbekende Bernard Khattou maken indruk.

Iets minder indruk maken de tekeningen van Ennio Bufi voor het afsluitende deel van Carthago (hierna volgt nog een extra tweeluik). Ze ogen minder gedetailleerd en als je het vergelijkt met die van de oorspronkelijke tekenaar, Éric Henninot, dan is het een wereld van verschil tussen de eerste Carthago-albums en de laatste delen. Dat grote verschil geldt ook voor de richting die deze reeks heeft gevolgd. Christophe Bec laat veel intriges bij elkaar komen in de grote finale. Ofwel was het een geniaal verhaal en heeft hij de lezers in de eerste delen bewust een andere richting voorgeschoteld, ofwel evolueerde het verhaal in de loop van de jaren. Persoonlijk denken we dat laatste.

Terugkijkend vinden we Carthago een toegevoegde waarde, maar er had meer ingezeten dan de uitkomst. Die finale is bijzonder, en wie er allemaal heelhuids het einde haalt, ontdek je uiteraard beter zelf. Één overlevende verklappen we wel... de albinohaai zwemt nog rond.

Voor de verkiezing van cover van het jaar is het oog dat je aanstaart op Carthago deel 10 een serieuze kanshebber.

SEPPE COOLS

Reeks
Carthago
Deel
10
Pagina's
56
Uitvoering
Softcover
Genre(s)
actie
avontuur
drama
fantasy
thriller
Extra
LAATSTE VAN DE CYCLUS
Prijs
€ 9,95