Elizabeth I

Tekenaar(s)
Christophe Regnault
Andrea Meloni
Scenarist(en)
Vincent Delmas
Michel Duchein
Uitgeverij
Daedalus
Verschijningsdatum

Waarheidsgetrouw

Zeggen dat Elizabeth I een icoon is van de zestiende eeuw is de open deur van de Tower intrappen. Wie zowel door Bette Davis, Margot Robbie, Cate Blanchett en uiteraard door "Queenie" Miranda Richardson vertolkt werd, moet een interessant leven geleid hebben. En ja, indien de teletijdsmachine van professor Barabas vrij te gebruiken was, zouden we wat graag aanwezig geweest zijn in Deptford op 8 augustus 1588.

Maar dit is slechts één van de vele kerngebeurtenissen die haar tot de koningin maakten die ze was. En daarom dat het hondsmoeilijk is om niet alleen de juiste keuzes te maken, maar deze ook aantrekkelijk en vloeiend voor te stellen in een stripverhaal van 48 pagina's met aansluitend historisch dossier. Zijn scenarist Vincent Delmas (zie ook Karel de Grote en de nog niet verschenen delen over Winston Churchill en Jozef Stalin), tekenaar Andrea Meloni (van de nog te verschijnen delen over Julius Caesar en Cleopatra) en storyborder Christophe Regnault (van een nog niet vertaald tweeluik over Charles De Gaulle in dezelfde collectie) hierin geslaagd?

Wel, wie een album uit de reeks Zij Schreven Geschiedenis aankoopt, heeft wellicht een zeer goed idee wat hem/haar te wachten staat. In ieder geval zijn de nodige inspanningen geleverd om het verhaal zo waarheidsgetrouw mogelijk te maken. Getuige daarvan de inbreng van historicus Michel Duchein en het mooi uitgewerkte, acht pagina's tellende dossier, waarbij niet alleen de historische feiten aangehaald worden, maar ook the making of verteld wordt. Dit laatste geeft een mooie inkijk op de gemaakte keuzes.

Dit album behoort dus zonder twijfel tot de betere middenmoot van de collectie. Voldoende afwisseling tussen de persoonlijke troubles, de internationale aandachtspunten en de vele historische personages uit Elizabeths tijdperk. Het doet ons uitkijken naar volgende delen.

Toch jammer dat The Virgin Queen nooit met Edmund B. gehuwd is. Dat zou pas stof gegeven hebben voor een massaal bekeken Netflix-serie.

JOHAN DECLOEDT

Reeks
Elizabeth I
Collectie
Zij Schreven Geschiedenis
Pagina's
56
Uitvoering
Softcover en hardcover
Genre(s)
geschiedenis
Extra
Compleet verhaal
Prijs
softcover
€ 9,95
hardcover
€ 19,95