Oorlogswijn 1

Tekenaar(s)
Francis Porcel
Scenarist(en)
Philippe Pelaez
Uitgeverij
Saga Uitgaven
Verschijningsdatum

Verwrochte hoofden

Bedankt Somme. Bedankt Verdun. Bedankt oorlog. Ferdinand Tirancourt geniet. De Eerste Wereldoorlog geeft hem kansen die hij voordien nog nooit heeft gehad. De beroepssjoemelaar vond er niets beters op om minderwaardige Algerijnse wijn te importeren en die wat te verrijken met spiritus, brandewijn en fushine voor de kleur. Het resultaat is een dubieus drankje waar frontsoldaten hun zorgen bij vergeten en ze beneveld genoeg raken om zonder remmingen uit de loopgrachten te kruipen om zo een gewisse dood tegemoet te lopen. Het product is één ding, de concurrentie is een ander ding. Om zijn prijzen nog meer te doen stijgen, laat Tirancourt een wijntransport ontsporen. De weg naar woekerwinst ligt helemaal open. Gezwind trekt hij met zijn vaten de frontlinie op zoek naar kopers, Fransen of Duitsers. Plotseling komt hij echt vast te zitten in de loopgrachten, omsingeld door de Duitsers. De scrupuleuze profiteur moet zijn opties herbekijken.

Jaren na zijn doorbraakstrip Folies Bergères duikt tekenaar Francisco Porcel (Ridder Bayard, De Nar, De Mentors,...) opnieuw de loopgraven in. Dit is zijn territorium. Maar er is iets fundamenteels veranderd. Net zoals Xavier Fourquemin vijlt hij bij elk nieuw album steeds meer zijn scherpste grafische kantjes af. Wat nu overblijft, is een toegankelijke, commerciëlere stijl, maar dan wel een met af en toe een verwrocht hoofd. Vooral het hoofd van zijn hoofdfiguur Ferdinand Tirancourt ziet er geregeld uit alsof hij zelf liters van zijn oorlogswijn heeft gezopen. Een betere karakterstudie was hier aanbevolen.

Het verhaal van Philippe Pelaez (Oliver & Peter, Parallel,..) is klassiek. Nergens doet het zeer, nergens wringt het. Dit is geen keiharde loopgravenstrip. Dit is gewoon een goed verteld oorlogsverhaal met een originele invalshoek en bijhorend prima dossier. Wisten wij veel dat tegen het einde van de oorlog elke soldaat een liter wijn per dag kreeg en dus voortdurend beneveld rondliep. Buiten onze verwachting komt er op het eind van het album een plotwending waardoor een tweede deel mogelijk is. De vertaling ervan is voor het najaar gepland.

Oorlogswijn is een goed vertelde loopgrachtenstrip met een originele insteek, maar een appellation “grand cru classé” zal hij niet winnen.

WOUTER PORTEMAN

Reeks
Oorlogswijn
Deel
1
Collectie
Collectie Bamboe
Pagina's
64
Uitvoering
Hardcover
Genre(s)
drama
geschiedenis
oorlog
Extra
met dossier
Prijs
€ 19,95