Harleen 1-2-3 (collector pack met poster)

Tekenaar(s)
Stjepan Sejic
Scenarist(en)
Stjepan Sejic
Uitgeverij
Dark Dragon Books
Verschijningsdatum

Vergeet de chique versie van Margot Robbie

Harley Quinn kennen we allemaal als de gestoorde, glimlachende en hamer zwaaiende tegenhanger van The Joker, met haar zoetsappige, kauwgom kauwende uiterlijk. Haar oorsprongsverhaal is wat minder bekend, en de fameuze Kroatische comicschrijver Stjepan Šejić — bekend van onder andere Aquaman, Suicide Squad en Witchblade — besloot dat het tijd was om haar verhaal te vertellen. Het resulteert in speciale edities van de driedelige reeks Harleen, uitgegeven bij Dark Dragon Books.

“Er valt wel wat op aan te merken, naar het licht lopen, dan zie je de vorm van je eigen schaduw niet.” Het verhaal begint met een gefrustreerde doctor Harleen Quinzel, die een wetenschappelijke lezing houdt voor een ongeduldig publiek. Quinzel gelooft dat er een manier is om psychoses op te sporen, te diagnosticeren en vervolgens zelfs te genezen. Volgens haar wakkert het gebrek aan mentale empathie de psychopathische neigingen aan van de criminelen van Gotham. De inwoners, maar ook de politieke leiders van de stad genieten van een wrede aanpak van de criminelen. Ze juichen als de boeven hardhandig worden aangepakt door Batman en ze moedigen de politie aan als ze de misdadigers met geweld bestrijden. Volgens doctor Quinzel is dat de verkeerde aanpak. Ze neemt een baan aan bij Arkham Asylum, een psychiatrische instelling waar de meest beruchte schurken van Gotham en omstreken in behandeling zijn. Een van hen is Jay Perrin, alias Joker. Door middel van interviews probeert ze hun daden beter te begrijpen en te duiden. Zodoende ontstaat er een band tussen de criminelen en Harleen. En dan met name met Jay heeft ze een fijne klik...

Harleen is een indrukwekkende en provocerende albumtrilogie, die dieper ingaat op een van DC Comics’ meest geliefde en iconische personages. De serie biedt een frisse en subtiele blik op Harley’s achtergrond, en laat de lezers kennismaken met haar transformatie van een briljante, maar eigenzinnige psycholoog naar een gestoord crimineel meesterbrein.

De tekenstijl is verbluffend, met gedetailleerde illustraties waar duidelijk heel wat uren werk in zitten. Het is rauw, grijs, beladen, en kent dus precies de juiste sfeer passend bij het duistere Gotham. Even bijzonder is de verteltrant van Šejić. De insteek van het vertellende ik-perspectief is goed gekozen. Het is een soort terugblik op de gebeurtenissen, door de ogen van Harley Quinn, reflecterend en verklarend hoe zij is geworden wie ze nu is.

Een van de opvallendste aspecten van Harleen is de verkenning van de geestelijke gezondheid en de rol die dit speelt bij het vormen van Harley’s karakter. De trilogie biedt een tragische verbeelding van Harley’s strijd met haar eigen emoties en ervaringen, terwijl ook de impact van maatschappelijke en politieke factoren op haar ontwikkeling wordt benadrukt. Een inhoud waar over nagedacht is, en dat maakt Harleen niet alleen een visueel schouwspel, maar ook een inhoudelijk ijzersterk verhaal. Het behandelt de alom gestelde vraag in de psychologie: kunnen we het kwaad uit de mens halen?

Al met al is Harleen een fascinerende stripreeks over de oorsprong en de daaropvolgende aftakeling van een van de meest iconische en bekendste personages uit de superheldenwereld. Vergeet de chique versie neergezet door actrice Margot Robbie, de Harley Quinn van Stjepan Šejić staat steevast op haar eigen benen en dat smaakt naar meer!

Een leuk extraatje is de uitgebreide beschrijving van de denk- en werkwijze van Šejić. Achterin de eerste twee albums staat een uitvoerig kijkje achter de schermen bij de totstandkoming van dit verhaal, dat het geheel nog een diepere laag geeft.

MADS BRUYNESTEYN

Reeks
Harleen
Deel
1-2-3
Pagina's
64
Uitvoering
Softcover
Genre(s)
comic
superheld
Extra
compleet verhaal
Prijs
pakket met sleeve en poster
€ 32,95