De Onderzoeken van Machiavelli 1: Het Pad van het Kwaad

Tekenaar(s)
Gabriel Andrade
Scenarist(en)
Jean-Marc Rivière
Uitgeverij
Daedalus
Verschijningsdatum

Verbeelding troef!

Een dikke tien jaar geleden wisten Gilles Chaillet en Didier Convard ons fijntjes te entertainen met het tweeluik Vinci waarin ons aller Leonardo een prominente rol speelde die helemaal buiten zijn historisch verantwoorde comfortzone viel. Dit eerste deel van De onderzoeken van Machiavelli deed ons onwillekeurig aan die albums denken. Ook hier plaatst de scenarist, Jean-Marc Rivière, immers een iconisch personage uit de Italiaanse renaissance in een rol van speurder en mixt hij fictie en realiteit tot een coherent en spannend geheel. Hoewel de auteur in dit album vooral focust op de strijd tegen de boeteprediker Savonarola en het gekonkel van de familie De' Medici, veroorlooft hij zich nogal wat dichterlijke vrijheden om de jonge jaren van Machiavelli wat op te leuken. Zo bombardeert hij de jongeman tot een handige en lepe bon vivant en would-bedetective. De politieke ideeën van deze strateeg/diplomaat worden vaak nogal eens clichématig samengevat in het sloganeske "Het doel heiligt de middelen" en eigenlijk is de hele strip doordrongen van deze gedachte. Als we politiek nu al een smerig spelletje vinden, in de vijftiende eeuw leek het er nog eens stuk gortiger aan toe te gaan.

Gabriel Andrade tekent hyperrealistisch en weet ons zowel met zijn decors als zijn personages te overtuigen. Ook de inkleuring van Elvire De Cock verdient hier zeker een eervolle vermelding.

Niccolò Machiavelli (1469-1527) is een personage dat al eeuwenlang tot de verbeelding blijft spreken. Niet voor niets koos een Waalse progrockband in 1974 voor de naam Machiavel. We sluiten deze bespreking dan ook graag af met hun oorwurm Fly uit 1980. Alle middelen zijn namelijk goed om je naar de bespreking van deze aangename strip te lokken!

MARIO STABEL

Reeks
De Onderzoeken van Machiavelli
Deel
1
Pagina's
56
Uitvoering
Softcover
Genre(s)
detective
geschiedenis
Prijs
€ 10,95