Blueberry: integrale uitgave 9

27. OK Corral - 28. Dust - Apaches

Tekenaar(s)
Jean Giraud
Scenarist(en)
Jean Giraud
Uitgeverij
Dargaud
Verschijningsdatum
december 2019

Ultieme westernstrip

Een van de laatste besprekingen van 2019 is van de negende en laatste integrale uitgave van de iconische westernreeks Blueberry. Hoewel de eerste delen soms wat gedateerd overkomen in het hedendaagse tijdperk is het nog altijd een van de beste stripreeksen ooit gemaakt. Het knappe van Blueberry is dat het personage niet alleen ouder wordt in de reeks, maar de albums ook steeds beter worden. Dat geldt niet alleen voor het verhaal, maar nog meer voor de grafische kwaliteiten van Jean Giraud. Het hoogtepunt is natuurlijk de Chihuahua Pearl-cyclus, maar na het overlijden van scenarist Jean-Michel Charlierneemt tekenaar Jean Giraud ook die taak voor zijn rekening.

In de vorige integrale uitgave ging Blueberry nog een keer op zoek naar zijn onbereikbare liefde Pearl in het verhaal Arizona Love. Daarna verplaatste Giraud zijn held naar het ultieme westerndorp Tombstone. Terwijl de gebroeders Earp onder leiding van de beroemde revolverheld Wyatt de orde handhaven, brengt Mike Steve Blueberry zijn dagen door aan de pokertafel. In deze uit vijf delen bestaande Mister Blueberry-cyclus laat Giraud zijn hoofdpersoon pas in de laatste twee albums weer rondlopen en zijn wapen hanteren. Hij helpt de familie Earp en pokert met hun vriend Doc Holliday. Ondertussen is zangeres Doree Malone zijn nieuwe geliefde geworden. Maar nog amper hersteld van de aanslag die op hem was gepleegd in het eerste deel van de cyclus komt hij op het spoor van twee huurmoordenaars die door de louche bankier Strawfield zijn ingehuurd om Billy Clanton te helpen. Deze Billy Clanton speelt een hoofdrol in het waargebeurde vuurgevecht bij de O.K. Corral. Dat is een legendarische gebeurtenis uit de tijd van het Wilde Westen. Het vond plaats op 26 oktober 1881 en ging tussen de broers Clanton en McLaury en aan de andere kant Wyatt, Virgil en Morgan Earp, samen met Doc Holliday. Giraud speelt wel vaker met de loop van de geschiedenis, want in dit album sneuvelt Simon Earp en niet Morgan.

Dat spelen met de geschiedenis maakt van Blueberry ook de ultieme westernstrip. Hij loopt rond tussen de beroemdheden en toch speelt iedereen zijn rol in het grote verhaal. De oude Geronimo zien we nergens, maar toch is hij er. In zijn jonge jaren hebben Blueberry en Geronimo elkaar beter leren kennen. Ook dit verhaal komt tot een bevredigend einde, want al vijf albums lang vertelt Blueberry over zijn eerste kennismaking met deze bekende Indiaanse krijger. De echte Geronimo overleed in 1909 op negenenzeventigjarige leeftijd. Wyatt Earp overleed in 1929 op tachtigjarige leeftijd en zijn vriend Doc Holliday werd slechts zesendertig jaar en overleed zes jaar na de beroemde schietpartij. Over het lot van Mike Steve Blueberry is niets meer bekend. Hij is voor het laatst gezien in Tombstone eind oktober 1881.

Begin 2020 start een gloednieuw tweeluik van Blueberry, door Christophe Blain en Joann Sfar, maar dat speelt zich in de periode waarin hij nog als luitenant in Fort Navajo was gelegerd, vele jaren vóór zijn laatste verschijning.

DAI HEINEN

Reeks
Blueberry
Deel
integrale uitgave 9
Pagina's
216
Uitvoering
Hardcover
Genre(s)
western
Extra
laatste deel van de integrale reeks