Robbedoes Special 3: De Wolfman

Tekenaar(s)
Charel Cambré
Scenarist(en)
Marc Legendre
Uitgeverij
Dupuis
Verschijningsdatum
december 2018

Uit het leven gegrepen

Er was eens een apotheker-zakenman die zijn farmaceutisch bedrijf heel duur verkocht aan de Amerikanen. Om de tijd te doden, kocht hij een voetbalploegje, nam hij een carnavalskraker op, kocht een dierentuin en ook het kleinste stadje van België. Het is zijn bedoeling om dit pittoreske, Ardens slaapstadje om te toveren tot een recreatief speerpunt. Nu al heeft hij er de oppervlakte van negenmaal Walibi gekocht. Enkel één restaurant, Le Sanglier, weigerde zijn pand te verkopen. Een icoon buigt niet. Iedereen houdt sindsdien de lippen stijf op elkaar. Enkel de receptioniste van het iconische Le Sanglier murmelde in 2017: "Wij zijn zoals die Galliërs in het kleinste dorpje aan de zee. Wij houden stand." Intussen heeft de miljonair het restaurant alsnog gekocht en bouwt hij er zelfs een hotel bij.

Dit waargebeurde verhaal zou het perfecte onderwerp van een strip kunnen zijn, maar er ontbrak nog iets. De doorbraak van de kabouter van de lokale brouwerij? Hm, of toch maar knipogen naar de pretparkkabouter van de nabije waterval/stuwdam? Mmm. Gelukkig gaf de terugkeer van de wolf in ons landje scenarist Marc Legendre wel dat extra scheutje inspiratie voor de nieuwste Robbedoes Special. En daarom zijn Robbedoes en Kwabbernoot in dit album op weg naar een pittoresk hotelletje in de buurt van Dinant voor een toeristische reportage. Daar in Le Nain de Machin (letterlijk vertaald: De Kabouter van Dinges) vinden ze er alles wat de Ardennen zo mooi maakt: lekker eten, veel natuur en rust. Euh, rust? Dat is dan toch buiten een Amerikaanse hotelgast en die andere reporter, IJzerlijm, gerekend.

De Wolfman is al de derde Robbedoes Special. Stilaan wordt duidelijk dat de auteurs voluit mikken op de jonge striplezer die eens iets anders wil dan de gekende Vlaamse inloopreeksen. Hun taak lijkt erin te bestaan de piccolo bij hen weer cool en bekend te maken. En of ze daarin slagen! De Wolfman is een rechtlijnig, vlot en vooral grappig actieverhaal geworden zonder veel franjes. De dubbele bodems voor het ouder publiek belemmeren op geen enkel moment de lectuur. Het kon bijna een Jump geweest zijn.

De hardst werkende man in de stripwereld, Charel Cambré, heeft intussen de iconische figuren helemaal naar zijn hand gezet. Een vleugje Franquin, de karikaturale bewegingen uit Filip en Mathilde en wat morsigheid uit De Kronieken van Amoras, de schetsmatige tekeningen hebben het allemaal. Het werkt. Het leeft. Het pakt. Ook de eerder egale inkleuring voert ons terug naar de klassieker Hommeles in Rommelgem. De dynamiek van Cambrés tekeningen doet de rest. Het is aangenaam vertoeven in dit modern retrostripje.

Robbedoes Special heeft in een recordtempo een vast plaatsje veroverd in ons striplandschap. De Wolfman versterkt dit lokale karakter alleen maar. Dit is er een van ons. Nah!

WOUTER PORTEMAN

Reeks
Robbedoes Special
Deel
3
Pagina's
48
Uitvoering
Softcover
Genre(s)
avontuur
humor
jeugd
Extra
compleet verhaal / laatste deel