Arale

Tekenaar(s)
Denis Rodier
Scenarist(en)
Tristan Roulot
Uitgeverij
Dark Dragon Books
Verschijningsdatum
november 2018

Tsar E

"Novkagrad, november 1934. De tsaar gaat naar de opera." Zo begint deze Arale. Hey, wacht eens even? De laatste tsaar van Rusland werd in 1918 toch geslachtofferd tijdens de Russische Revolutie? Al snel blijkt dat we hier met een what if?-verhaal à la Uur U zitten, zo eentje waar Lenin geëxecuteerd is en de Eerste Wereldoorlog nog steeds verder loopt. Daarnaast krijgt het scenario nog een joekel van een steampunkinjectie en zien we dat de tentakels van Raspoetin echt wel overal hun draai weten te vinden.

We hebben als geschiedenisliefhebber een beetje een dubbel gevoel bij dergelijke what if?-strips: aan de ene kant is het natuurlijk wel boeiend om de verschillende denkpistes na te gaan, aan de andere kant kan je onmogelijk inschatten welke impact een kleine twist op de geschiedenisboeken kan hebben. Het butterfly-effect, zie je... Nu, scenarist Tristan Roulot (die ons pas nog aangenaam verraste met het uitermate boeiende Irons) pakt het goed aan. Hij bouwt het verhaal laagje per laagje op zodat je geleidelijk in het avontuur gezogen wordt en je de bevreemdende plottwists graag voor waar aanneemt. Zo passeer je met een gezonde dosis nieuwsgierigheid in de schemerzone van Arale om te kijken hoe de levenden en de doden het er vanaf brengen. Denis Rodier kennen we vooral van strips over superhelden en draken, maar hij amuseerde zich duidelijk zeer goed bij het neerzetten van Roulots wildste fantasieën.

Tot voor kort was het fonds van Dark Dragon Books door een overdosis aan superhelden en fantasy niet echt aan ondertekende besteed. Door hun recente koerswijziging in de uitgavepolitiek grissen we de laatste maanden toch regelmatig een DDB'tje uit de winkelrekken mee. Goed voor hen, slecht voor de portemonnee...

MARIO STABEL

Reeks
Arale
Pagina's
64
Uitvoering
Softcover en hardcover
Genre(s)
avontuur
drama
fantasy
luchtvaart
thriller
Extra
compleet verhaal